V čele žebříčku mužských jmen jednoznačně vévodí Jan. Mužů tohoto jména žije v Budějovicích a okolních obcích na šest tisíc. Z hlediska příjmení je na prvním místě příjmení Dvořák, přičemž lidí, jež se takto jmenují, je na Budějovicku něco přes šest set.

Jedním z nich je i předplatitel Deníku Jan Dvořák z Českých Budějovic. „Dvořáků je hodně, ale Janů s tímto příjmením moc neznám," řekl Jan Dvořák. Současně s tím zavzpomínal na svůj zážitek z dětství, kdy si ho právě kvůli příjmení spletli se spolužákem.

„Základní školu jsem navštěvoval ve Vodňanech. Já jsem chodil do béčka, v áčku byl nějaký Jindřich Dvořák. Když se rozdávalo na konci školního roku vysvědčení, tak já dostal to jeho a on zase moje," vyprávěl Budějčák. „Pro něj to bylo dobré, ale já jsem skoro plakal," zavzpomínal s úsměvem. „Učitelé si však svého omylu okamžitě všimli a vysvědčení nám vyměnili," doplnil.

Prvenství mezi ženskými jmény získala Marie, kterých dle statistiky ministerstva vnitra žije ve správním obvodu Českých Budějovic pět a půl tisíce. Z hlediska ženských příjmení je nejčetnějším příjmením ve zmíněné oblasti Dvořáková. Těch najdeme v okolí Budějovic šest set čtyřicet jednu.

Nositelkou jednoho z nejčetnějších jmen a příjmení na Českobudějovicku je tak i Marie Dvořáková z Byňova.

„Já bych řekla, že se mi s tímto jménem žije normálně, jako s každým jiným," smála se Marie Dvořáková.

„Původně jsem se jmenovala Jindrová," doplnila s tím, že kromě nového příjmení jí několikaleté manželství přineslo také tři dcery. „Dneska už mám navíc i šest vnoučat, čtyři holky a dva kluky," vyprávěla Marie Dvořáková.