Skoro sedmdesát milionů dnů v loňském roce prostonali tuzemští zaměstnanci.

Při pátrání po „simulantech“  zazvonili kontroloři ze správy sociálního zabezpečení u 147 tisíc dveří.Nachytali skoro pět tisíc pacientů, kteří nedodrželi stanovený režim stonání „na neschopence“. Celkem 3778 z nich si nakonec vysloužilo i postih. Mohla jim být zkrácena či úplně odebrána nemocenská.Nejvíc nepoctivců bylo odhaleno v Plzeňském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Když se ale jejich počet přepočítá k celkovému počtu kontrol, jako nejhorší se ukázali nemocní v hlavním městě: skoro šest procent zazvonění u dveří Pražanů na neschopence skončilo postihem.

Srážka motorky a auta v Kahově u Prachatic.
OBRAZEM: Motorkář se čelně střetl s protijedoucí Škodou Rapid

Průměr v celé zemi přitom činil sotva polovinu, konkrétně 2,6 procenta.Jak si hlídači z okresních správ sociálního zabezpečení vybírají, na koho se podívají?

Některé nemocné si vytipují sami, na jiné je pošle ošetřující lékař, o dohled nad dalšími je může požádat i zaměstnavatel.

„Lidé stonající takzvaně na neschopence jsou povinni dodržovat režim, který jim stanovil ošetřující lékař, dále mají mimo jiné povinnost sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou a dodržovat vycházky určené ošetřujícím lékařem,“ říká Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.Počet odhalených nepoctivců na neschopenkách v posledních letech mírně roste, přestože počet kontrol sociálky zůstává prakticky nezměněný.