Prohlášení prezidenta však vyvolalo výrazné reakce hejtmanů. Připojil se i jihočeský hejtman Martin Kuba. "Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez schválení taky v jižních Čechách, tak hlásím, že na to napřed musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana. Konec hlášení," vyjádřil se hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Hejtman tak reaguje na prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který chce odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelky Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové právě kvůli jejich postoji k vakcíně Sputnik. Jejím odmítáním podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Blatný požaduje, aby byly vakcíny schváleny v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní nyní využívané očkovací látky. Stejný závěr přijali na nedávné schůzce nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana.

"Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu," napsal na svém účtu na Twitteru hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Právě na něj reaguje i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. "Podepisuji a připojuji se k Martinu Půtovi. Ani v našem kraji se vakcínami bez registrace Evropské agentura pro léčivé přípravky očkovat nebude," vyjádřil se Kulhánek.