Realitní makléři předpokládají boom, jakmile vláda definitivně rozhodně o dostavbě. „Lidé už se Temelína nebojí 
a ti, kteří tam najdou práci, se budou do okolí stěhovat i s rodinami. Většina z nich tam chce stavět a zůstat natrvalo. Už teď se pozvolna rozprodávají parcely," komentoval Karel Exl ze společnosti Remax.

Zhruba tisícovku nových obyvatel očekává Týn nad Vltavou. Vznikne tu proto obytná zóna v areálu Jaselských kasáren. „V současnosti je zde prodáno sedm parcel z dvanácti, nabízíme také deset bytů v opravených domech. Dále vznikne ještě asi třicet parcel, plánujeme i přestavbu panelových objektů," vyjmenoval starosta Milan Šnorek.

Místní se ale podle něj nárůstu lidí nemusí bát. Město 
s ním počítá a předem již zajišťuje například dostatek míst v mateřské škole. „Zřídili jsme třídu v budově základní školy Hlinecká, takže teď máme kapacitu nad rámec. Bereme děti z okolních obcí, později tu bude místo pro rodiny, které se přistěhují," vysvětlil starosta.

Makléř Karel Exl se domnívá, že lidi k Temelínu táhnou kromě pracovního uplatnění i další výhody. Obce totiž dostávají finanční příspěvky od společnosti ČEZ a mohou si tak dovolit víc než jiní.

Týn nad Vltavou má s ČEZ smlouvu, která mu každý rok přináší deset milionů do rozpočtu. V poslední době město peníze využilo na zateplení polikliniky nebo vybudování skateparku. „Nikde však není garance, že budeme příspěvek dostávat pořád, navíc blízkost elektrárny do jisté míry limituje rozvoj města. Musíme plnit evakuační plány, ale celkově si nestěžujeme," doplnil starosta Milan Šnorek.

Jak se bude stavět v menších obcích
Temelín – Prvních 18 parcel bude k dispozici v lokalitě Záluží, dalších zhruba dvacet přímo v obci Temelín. Celkem rozparcelují 20 hektarů.
Dříteň – Připravuje se 41 parcel pro rodinné domy a pro výstavbu pěti bytových domů s celkem třiceti byty.
Všemyslice – Lidé budou moci stavět na dvou místech v Neznašově, který pod Všemyslice patří. První nabízí 13 parcel. Druhá lokalita ještě není rozparcelovaná, ale jedná se o atraktivní místo u rybníka.
Olešník – Obec odkoupila pozemky od místního Zemědělského obchodního družstva. Vzniknou zde parcely zhruba pro deset rodinných domů.

První zájemci o bydlení se hlásí v Dřítni. Obec vyjde vstříc několika desítkám 
z nich. „V prosinci jsme schválili územní plán a máme vytipované lokality pro parcely na rodinné i bytové domy. Příští rok bychom je rádi zasíťovali a rok poté nabídli k prodeji," uvedl starosta Josef Kudrle.

Samotní obyvatelé vesměs nemají k plánovaným stavbám výhrady. „Nevadí mi to. To, že se obec rozrůstá je podle mě jenom dobře," komentovala Romana Píchová.

I když se někteří lidé blízkosti jaderné elektrárny trochu bojí, podle dříteňského starosty převažují pozitiva. „ČEZ nám poskytuje výraznou finanční pomoc, bez které bychom si spoustu věcí těžko mohli dovolit. Díky příspěvku jsme loni postavili mateřskou školu pro 84 dětí," řekl.

Také proto je přesvědčen, že příliv obyvatel nebude znamenat velké problémy. Obec může v případě nedostatku míst ve školce využít starou budovu a otevřít další třídy.

Nové pracovní příležitosti 
v Jaderné elektrárně Temelín už v minulosti přivedly mnoho lidí do Všemyslic. „Projevuje se to například tím, že nejvíc dětí v naší mateřské škole mají zaměstnanci ČEZu. Další vlnu stěhování očekáváme, jakmile začne dostavba. Bohužel nám zřejmě právě kapacita školky nebude stačit, takže nyní hledáme prostory a peníze," připomněla starostka Hana Bartušková.

Také ona si pochvaluje finanční příspěvek. Obec díky němu může pořádat řadu kulturních a sportovních akcí 
a postavila víceúčelové zařízení na hřišti, jaké by sama nedokázala zaplatit. Letos se chystá vybudovat chodník 
u frekventované silnice.

Velké výhody nabízí svým budoucím obyvatelům vesnice Temelín. Lidé tu neplatí poplatky za odpad, zdarma jsou 
i obědy pro děti ve školce. Starosta očekává, že se počet místních zvýší asi o stovku. „Když se Temelín stavěl, tak jsme zažili odliv. Byla tu stavební uzávěra, takže se lidé stěhovali do Dřítně, Olešníka nebo Týna. Teď ale pociťuje velký zájem 
o parcely, máme už zhruba čtyřicet žádostí," poznamenal starosta Petr Macháček.

Několik rodin bude moci stavět i v Olešníku. Obec koupila pozemky Zemědělského obchodního družstva a rozdělí je asi na deset parcel. Tím však možnosti zatím končí. „Vzhledem k odkalištím nám moc dalšího prostoru nezbývá. Jedinou šancí je odkup soukromých pozemků," vysvětlil starosta Jaroslav Pavlica.