Interaktivní stezky doplněné informačními prvky se nachází v dosahu parkoviště na pěší trase o necelých 500 metrech, všechno je možné si osahat a vyzkoušet na vlastní kůži. Zábava je tak zaručena! Na tomto nevšedním místě lze potkat například čápa Vodňana, či létající legendu Kudličku. Kromě toho je z místa nádherný výhled na okolní rybníky. Stezky zde vytvořili členové Klubu vodňanských výtvarníků a na financování se podílely dotační programy rozvoje venkova EU.

Nachází se zde řada zajímavých hracích prvků, prolézačky, houpačky, zvonkohra i lanová dráha. Živočichové jsou součástí například i zastavení vhodných k pikniku, zejména jde o ptáky, ryby, ale i obojživelníky, či lesní zvěř a hmyz. Potkat můžete také obřího medvěda, vodníka i další postavy vyřezávané ze dřeva.

Baví zvířata i houby

Opravdu povedená je třeba i divadelní scéna tvořená dominantami vodňanského náměstí, archeologické naleziště, či expozice místních minerálů. „Dětem se nejvíce líbil stoleček, ve kterém jsou zapuštěny různé druhy zvířat, rostliny i kamínky, během cesty jsme poznávali různá zvířata dokonce i na živo, bavilo nás i dřevěné pexeso a všechny modely obřích hub,“ zhodnotila Eva Pokorná, která si sem vyrazila s rodinou na výlet.

Na stezce v Zátiší se vyřádí hlavně děti.
Zábavná interaktivní procházka nedaleko Vodňan

Spodní stezka na památku čapí legendy dostala jméno Stezka čápa Vodňana. Ten se do městečka na Strakonicku každoročně vracíval a jeho migraci úspěšně sledovali i ornitologové pomocí GPS vysílačky. V roce 2019 se už na místní rybníky nevrátil, protože zahynul v Turecku. Ve Vodňanech se ale posléze usadil jeho potomek, kterého poznali díky kroužku, a tak dostal jméno Vodňánek (i toho začali odborníci na naše ptactvo sledovat vysílačkou).

Legenda o Kudličkovi

Kdysi prý ve Vodňanech žil truhlář Vít Fučík, kterému lidé říkali Kudlička. Měl si podomácku vyrábět křídla a létat, nejdříve ze své chalupy, potom nad rybníkem a nakonec měl přistát na okně vodňanské synagogy. Jeho nezdařený let do Písku prý skončil už v Selibově, ale i přesto ho pro jeho snahu a odvahu fanoušci ocenili jako „prvního českého aviatika (letce)“. Loutku Víta Kudličky pro lanovku pak vytvořila Eva Veselá.