Malí předškoláci se bojácně drží svých rodičů. Jakmile se k nim však přiblíží učitel v kostýmu krále, rozzáří se a za chvilku už suverénně recitují básničky a kreslí princezny. Tak to vypadalo v pátek odpoledne na Základní škole Dukelská v Českých Budějovicích, kde se uskutečnil zápis do prvních tříd. Zájem byl veliký.

Se svými rodiči dorazil například Bartoloměj Kačírek. Ten se pochlubil, že už je mu pět a třičtvrtě roku, a do školy se těší. „Nejlepší bude asi výtvarná výchova, protože já rád kreslím. Hlavně autobusy a auta, vždycky se dívám, jak vypadají, když jedou po silnici,“ řekl.

Je zvědavý ale i na tělocvik a matematiku. Pro tu už má solidní základy. „Počítat docela umím, jednou jsem s babičkou napočítal do 214,“ prozradil. Zároveň doufá, že se rychle skamarádí se spolužáky a byl by rád, kdyby ho ve škole oslovovali jeho přezdívkou Bart.

Bartoloměje k zápisu doprovodili rodiče Karolína a Vojtěch. Ačkoli oba vypravují potomka do školy poprvé, těžkou hlavu si s tím nedělají. „Těšíme se, protože to bude zlom v životě naší rodiny, ale zatím se moc nepřipravujeme. Aktovku a penál koupíme nejspíš k narozeninám,“ komentovala Karolína Kačírková. Ze zápisu podle ní syn strach neměl, jen si doma musel natrénovat rozeznávání pravé a levé ruky.

Netěší se na úkoly

Mnohem méně nadšená byla ze školy pětiletá Tereza Švepešová. „Netěším se, protože tam budeme pořád dostávat úkoly,“ vysvětlila. U zápisu ale s chutí nakreslila princeznu. Má totiž podle svých slov moc ráda pohádky, především Princeznu ze mlejna a šmouly.

Její rodiče se již pomalu připravují na to, že budou mít doma prvňáčka. „Máme samozřejmě trochu obavy, jak to všechno zvládne, ale především se těšíme,“ popsala maminka Iva Švepešová. Základní školu v Dukelské ulici vybrala proto, že není příliš vzdálená od domova a zároveň nabízí výuku až do deváté třídy.

Na vlastní dětství zavzpomínal Tomáš Volný, který přivedl dceru Julii. „Do téhle školy jsem sám chodil a líbilo se mi tu, takže jsme měli jednoduchý výběr. Navíc bydlíme blízko,“ vzpomněl.

Myslí si, že dcera bude ve škole také spokojená. Už teď je šikovná a zvídavá a průběžně se na školní docházku připravuje. Musí si však ještě pořídit aktovku. „Chtěla bych tašku se želvami ninja nebo pokémony,“ řekla. Do školy se podle svých slov těší, nejvíce na matematiku.

Zápisy se dětem snažili zpestřit i samotní učitelé. Na Základní škole v Dukelské ulici se proto oblékli do kostýmů. „Každý rok máme převleky na nějaké téma, letos je to hrad Dukelštejn. Krále nám hraje pan zástupce a pomáhá ještě asi deset žáků se sedmých a osmých tříd,“ popsala ředitelka Marie Kocourková.

O školu byl podle ní velký zájem. Jen za první den přišlo devadesát předškoláků, několik desítek jich pak učitelé očekávali i během včerejška. Na Dukelské však letos otevřou jen dvě třídy. Přednost tedy dostanou obyvatelé přilehlých ulic, ostatní budou muset v dodatečném termínu k zápisu jinam.