Na otázku, zda se má obec soutěže zúčastnit, odpovídali Zvíkovští v anketě na webových stránkách obce. Pro bylo 78 procent respondentů, kteří se dotazování zúčastnili.

Starosta Zvíkova Josef Šafář potvrdil, že účast je už téměř jistá. „Na devadesát procent do toho půjdeme. Už jsme téma soutěže probírali i v zastupitelstvu," komentoval Josef Šafář. „Jsme hezká obec a máme co ukázat. Opravili jsme nádvoří v budově mateřské školy a vybudovali nové hřiště," dodal starosta obce s téměř 280 obyvateli.

O soutěžiVesnice roku je celostátní soutěž, jíž každoročně vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Soutěží se ve dvou kolech, v krajském, odkud vítězové postupují do kola celostátního. Přihlášené obce se hodnotí v řadě kategorií, například společenský život, občanská vybavenost, péče o krajinu a další.

Zvíkov přitom není v soutěži žádným nováčkem. V roce 2014 totiž obec obdržela zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí.

Jít do boje o titul Vesnice roku nechtějí v tomto roce ve Vrábči. „My jsme se soutěže účastnili v uplynulém roce, ale letos nemáme, co bychom ukázali," vysvětloval František Ohrazda, starosta Vrábče. „Dokončili jsme sice čistírnu odpadních vod, ale i tak, není nutné se hlásit každý rok," doplnil.

Trochu jinou pozici má starosta Úsilného Pavel Kašpárek. Jeho obec totiž v roce 2014 získala titul jihočeská vesnice roku. Díky tomu Pavel Kašpárek získal na nadcházející čtyři roky post v hodnotící komisi. „Přihlásit se proto nemůžeme, ale nelituji toho. Je to dobrá zkušenost," řekl Pavel Kašpárek. „Vítězství jsme slavili asi měsíc," zavzpomínal s úsměvem starosta a doplnil, že zvýšený počet turistů si od vítězství nesliboval. „Nejde o turisty, ale o sousedy. Vítězství podpořilo určitou sounáležitost a ochotu pracovat na společenství," poukázal Pavel Kašpárek na důležitější aspekt soutěže.

Letošní dvaadvacátý ročník odstartoval s prvním březnovým dnem. Podávat přihlášky lze do 29. dubna. „S napětím očekáváme, kolik obcí se přihlásí. Vloni se soutěž Vesnice roku konala hned po volbách, takže obcí bylo 24. Letos čekáme větší účast," poznamenal Pavel Kašpárek coby jeden ze členů komise.