Sešli se na autobusové točně na sídlišti Máj, nasadili si černé rukavice a do rukou vzali černé igelitové pytle. Všichni členové sedmnáctihlavé skupiny se mezi sebou ani neznali. Přišli mladí lidé s citem pro ekologii a přírodu, maminky s dětmi i starší obyvatelé sídliště Máj „Naše dnešní uklízení Branišovského lesa jsme uspořádali jako doprovodný program k lidsko-právnímu festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Jako spolek nazvaný Společný svět jsme s festivalem začali spolupracovat,“ vysvětlila Eva Hemmerová, sedmadvacetiletá žena, která nedělní úklidovou akci svolala. „Zabýváme se ekologií a také rostlinnou stravou a čas od času takové úklidy pořádáme. Tentokrát jsme zvolili Branišovský les, protože je tu často nepořádek a je to dobře přístupné. Sama jsem bydlela několik let tady na Máji, takže jsem sem chodila často běhat nebo na procházku. Je to moc hezké místo a je škoda, že je tu tolik odpadků.

Tři týmy hájily barvy 3SB ČB na mistrovství v hale.
Budějovickému týmu v hale opět cinklo zlato

Spolek „Společný svět“ kromě úklidů propaguje také veganskou stravu. Děláme ochutnávky, připravujeme jednou za měsíc veganské pikniky,“ dodala Eva Hemmerová. Obvykle prý vyráží uklízet přírodu a město spíš spontánně jednou za čtvrt roku jen s několika přáteli. Nedělní akce byla poprvé veřejná a organizátoři přizvali i veřejnost prostřednictvím facebookové události.

Pečovat o veřejný prostor přišly i maminky s dětmi. „My chodíme na akce spolku častěji. Jsem veganka. Říkám si, že když se budu účastnit, budu příkladem nejen pro děti, ale i pro známé a kamarády. Bydlíme kousek odsud a chodíváme sem na procházky,“ říká Klára Šafková, která přišla se synkem Kryštofem a dcerou Ninou.

Strávit několik hodin v lese úklidem považují za skvělý nápad i dva středoškoláci. „Přišli jsme kvůli tomu, že nás to zaujalo. Nechodíme na takové akce často. Ale teď se nám to tak krásně naskytlo, tak jsme šli. Odskočili jsme si od učení.,“ řekl student gymnázia Jiří Jan Borák i za svojí kamarádku Michaelu Lorencovou. On prý na pověry o Branišovském lese, s nímž jsou spojeny tragické příběhy a paranormální jevy, moc nedá. Michaela tu ale prý byla za šera jen jednou. Strom oběšenců, hrob dívky a utonulí v bažinách u ní budí respekt.

Dobrovolní hasiči pořádají v Nakolicích, Vyšném a Oboře takzvanou šavlovou koledu.
V Nakolicích šli koledníci i tiché kolečko