„Dětský domov Boršov nad Vltavou nepořádá žádnou sbírku, ani tím nepověřil žádnou jinou osobou," kategoricky odmítl ředitel domova Miroslav Kouřil. O podvodnících, kteří zneužívají jméno domova, se už dozvěděl. „Říkají mi to lidi, kteří je potkali. Už jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele," dodal Kouřil.

V ulicích města můžete potkat studentky, které prodávají různé drobné předměty, např. magnetky, nebo vybírají hotovost přímo do pokladniček. Nemají ale žádná povolení.

Dvě podvodnice už chytili budějovičtí policisté. „Na obvodním oddělení ve Čtyřech Dvorech jsme zaznamenali dva případy, v nichž figurovaly dvě osmnáctileté dívky," sdělila budějovická policejní mluvčí Regina Tupá. Ty vybíraly peníze od lidí v nákupním centru  v multikině CineStar a v obchodním domě  Tesco. „Neprodávaly předměty, neměly kasičky a nebyly schopny se prokázat povolením. Měly jen vizitky s označením brigádník," dodala Tupá s tím, že policisté případ postoupili legislativnímu odboru krajského úřadu.

Podvodnice se odkazovaly na občanské sdružení ODRAZ a společnost  EuroCredit s.r.o. z Liberce, jejichž jednatelem je Martin Čepela. „Musí to být brigádníci, kteří pro nás někdy dřív už prodávali magnetky. Stalo se to teď ve dvou případech. Okopírovali si starou smlouvu a vydávali se za naše spolupracovníky," řekl Čepela.

„Kontaktovala nás kvůli tomu policie a my jsme dokládali dokumenty, které požadovali," řekl Čepela. Zároveň odmítl, že by v jihočeské metropoli jejich organizace v současné době pořádala veřejnou sbírku.

Českobudějovičtí policisté si hodlají v předvánoční době na výběrčí veřejných sbírek posvítit. „S tímto problémem budou seznámeni všichni pořádkoví policisté okresu, kteří budou v rámci výkonu služby provádět kontroly," řekla  Tupá.

Jednou z největších veřejných sbírek, která se na Českobudějovicku tradičně koná, je Tříkrálová sbírka. Každoročně ji organizuje městská charita. „Informace o sbírce vždycky zveřejňujeme předem. Naši koledníci jsou vybaveni specifickými kasičkami, průkazkami a kalendáříky, takže je lidi poznají," řekl  ředitel budějovické charity Josef Hes. „Naštěstí se nám ještě nikdy nestalo, že by toho nějaký podvodník zneužil," dodal.

O to, že poctivé sbírky mohou kvůli řádění podvodníků ztratit dobré jméno, se bojí 
i Petr Aksamit, vedoucí skautského střediska Sirius Horní Stropnice. Právě děti ze zdejšího skautského oddílu se pravidelně podílejí na zajištění sbírky Postavme školu v Africe a  Tříkrálové sbírky.

„Pokud se ale objevili podvodníci s falešnou sbírkou, ohrozí to důvěru lidí i ke sbírkám, které skutečně vybírají na dobrou věc," domnívá se Petr Aksamit. „Už teď je znát, že jsou výtěžky sbírek rok od roku slabší, lidé zkrátka nemají peněz nazbyt. Nedivil bych se, kdyby byli teď  ještě opatrnější," mrzí skautského vedoucího. On sám má s pořádáním sbírek letité zkušenosti. Ověřit si, zda jde o poctivé vybírání příspěvků pro potřebné, není podle něj těžké.

„Když se zapojujeme do sbírky, musíme vyplnit řadu dokumentů a žádostí, které předkládáme na příslušném obecním úřadu, dokumenty 
i zapečetěné kasičky musí být opatřené originálním razítkem a podpisem, vedoucí skupinek, které žádají o příspěvky, jsou vybaveni buď průkazem nebo alespoň kopií potřebných dokumentů," naznačuje Petr Aksamit a zdůrazňuje, že přísná pravidla pak platí i pro odpečetění pokladniček, počítání výtěžku 
a jeho poukázání na příslušný účet.