„Je s tím spojena i neukázněnost řidičů. Zaparkovaná auta komplikují mimo jiné zásobování, odvoz odpadu nebo například zimní údržbu ploch," vypočítává Dagmar Dvořáková a připojuje, že jedním z důvodů ke změně je i snaha o zvýšení bezpečnosti.

JednosměrkaDo areálu Jihočeské univerzity na Branišovské ulici by se mělo v budoucnu najíždět od ulice Na Sádkách a vyjíždět do Studentské ulice. Změna by měla nastat příští rok.

Situaci mělo původně vyřešit centrální záchytné parkoviště, které se nachází za menzou u budovy Vědeckotechnického parku. Má kapacitu 156 parkovacích míst a je studentům k dispozici od začátku tohoto kalendářního roku. „Od kolejí je vzdálené přibližně 200 až 300 metrů. Vjezd na parkoviště a výjezd z něj je umožněn přes automatickou závoru s přiložením studentské karty. Každý student univerzity má tento vstup na kartě zřízen automaticky. Studenti toto parkoviště však masově nevyužívají," říká Dagmar Dvořáková s tím, že o důvodech lze jen spekulovat. „Studenti dále parkují přímo u kolejí podél cest a chodníků," dodává mluvčí univerzity. Východiskem z problémů by mělo být zjednosměrnění provozu v kampusu. Komplikovanou situaci ohledně dopravy v kampusu univerzity potvrzuje i Daniela Procházková, která je zaměstnankyní jednoho z vědeckých pracovišť v areálu. Podle Daniely Procházkové je třeba parkování horší vždy při začátku semestru, když začíná studentům docházka do školy. „Docela vítám, že se upraví situace jednosměrkou. Bude to přehlednější," komentovala plány na změnu Daniela Procházková.

Vjezd a výjezd z areálu bude také nově umožněn branou, kde zaměstnanci přiloží zaměstnaneckou kartu a návštěvám se otevře na zvonek. Změna provozního režimu v kampusu bude ale muset být schválena mimo jiné policií nebo magistrátem, platit by měla od příštího roku.