"Dosud lékaři podepisovali úmrtní list lidem, dnes ale poprvé lékař podepisuje úmrtní list nemoci, a to té nejzákeřnější." Tuto větu řekl před více než třiceti lety generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Halfdan Mahler při podpisu deklarace o celosvětovém vymýcení pravých neštovic. Historii boje proti závažné infekční chorobě nyní zachycuje výstava, která je k vidění v Akademické knihovně Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Návštěvníci se tu na 15 panelech dozví podrobnosti o počátku onemocnění, jeho důsledcích i konečném úspěšném zlikvidování. Pravé neštovice byly akutní infekční choroba, kterou provázely horečky, kožní vyrážka a úporné bolesti. Umíralo na ni 20-30 procent pacientů, další zůstávali často zohyzdění či slepí. Uvádí se, že na neštovice zemřelo víc lidí než ve válkách.

Výstava zároveň připomíná významný podíl českých a slovenských lékařů v čele s profesorem Karlem Raškou. Ten má obrovskou zásluhu na vymýcení neštovic. Svůj zápal a odvahu ale prokázal už na konci 2. světové války, kdy spolu s týmem lékařů zlikvidoval epidemii skvrnitého tyfu mezi vězni v koncentračním táboře Terezín.

Výstavu v Akademické knihovně v pondělí slavnostně zahájil rektor univerzity Libor Grubhoffer. Vernisáže se zúčastnil i syn Karla Rašky Ivan, jenž je v současnosti přednostou Ústavu buněčné biologie a patologie na První lékařské fakultě Univezity Karlovy, či Eva Aldová, jedna z významných postav světové mikrobiologie druhé poloviny 20. století, která se podílela na likvidaci tyfu v Terezíně i pozdější epidemie v jižních Čechách.

Podrobnosti a rozhovor s dnes již devadesátiletou mikrobioložkou Evou Aldovou přinese Deník v tomto týdnu.