„Klinické příznaky bacilární úplavice se do dnešního poledne projevily celkem u 121 osoby, z toho v 68 případech bylo vysoce nakažlivé onemocnění, jehož původcem je Shigella sonei, potvrzeno i laboratorně," uvedl pro Deník ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje MUDr. Zdeněk Velikovský.

"Kromě tří onemocnění osob v takzvaném kontaktu uvádějí všichni postižení v anamnéze konzumaci bramborového salátu dne 23. 7. v jednom konkrétním stravovacím zařízení, s velmi vysokou pravděpodobností tedy tento salát byl cestou přenosu," doplnil Velikovský.

"Podle dosud známých výsledků opakovaných laboratorních vyšetření biologických vzorků pracovníků kuchyně ani podle dosud vyšetřených vzorků potravin, stěrů z prostředí kuchyně a podobně, se nepodařilo zdroj onemocnění prokázat. Konečné výsledky laboratorních vyšetření bychom měli mít k dispozici v pondělí,“ uvedl k dosavadnímu šetření hygieniků Velikovský.

Úplavice byla zaznamenána i mimo okres České Budějovice, ale i v tomto případě bylo hygienikům nahlášeno, že dotyčný konzumoval zmíněný salát ve výše uvedeném stravovacím zařízení.

Inkubační doba úplavice je jeden až tři dny a nemoc vyvolává zvracení, má na svědomí silné průjmy a doprovázejí ji i horečky a další příznaky.

Stravovací zařízení je dosud uzavřeno, jeho provoz by mohl být podle všeho opět zahájen příští týden.