„Je toho hodně. Letos je úroda pěkná,“ spokojeně konstatoval Milan Syrovátka ze zahrádkářské organizace v Nových Hodějovicích.

Zdejší moštárna jede poslední týdny naplno. „Chlapi se nezastaví, je to dřina. Za minulé pondělí jsme zpracovali skoro tři tuny ovoce,“ doplnil Syrovátka.

V Nových Hodějovicích moštují vždy v pondělí a ve čtvrtek od 14 do 17 hodin. I přesto, že zákazníků je hodně, pracovníci nikoho nenechají odjet bez slisovaného moštu. Pouze těm, co přijedou po „zavíračce“, řeknou, že se na ně dostane až příště. Všechny, kteří přijedou včas, odbaví, i kdyby to mělo znamenat, že se lis zastaví až v osm večer. „Je to sezona,“ vysvětlil Syrovátka s tím, že ovoce se zde chystají přijímat naposled 30. října.

V Nových Hodějovicích využijí i drť z jablek. „Jezdí si pro ni myslivci, už si k nám jezdí dva. Berou si drť pro zvěř,“ poznamenal zahrádkář.

Nápor zájemců o vlastní ovocný nápoj z jablek eviduje také moštárna v Husově kolonii. „Lidi chodí hodně, jsou fronty. Moštovat budeme ještě určitě první týden v listopadu, a pak uvidíme podle zájmu. V minulých letech jsme byli v provozu i do půlky listopadu,“ řekl Jan Kocourek z moštárny v Husově kolonii.

Rekordman

Letošním rekordmanem je tu pěstitel, který si přivezl na vylisování čtyři sta kilogramů jablek. Zákazníci si nosí várky ale také po 10 kg.
Více zájemců než vloni evidují také v Rudolfově. „Chodí hodně lidí, každý provozní den. Jsme tady v pondělí a ve středu,“ uvedl předseda rudolfovských zahrádkářů Jiří Merle.V Mlýnském údolí už také sbírají přihlášky na pálení ovocného kvasu.

Koncem října chtějí Rudolfovští skončit s moštováním a ve zpracovně začne sezona výroby poněkud ostřejšího nápoje, než je ovocný mošt.
Loňská úroda jablek byla ve srovnání s letoškem podle pěstitelů nevalná. Pracovníci moštáren museli u lisů doslova čekat na zákazníky se založenýma rukama. „Úroda byla loni podprůměrná. Zpracovali jsme celkem kolem sedmi tun,“ připomněl výsledek minulého roku Syrovátka.