Zatím v klidu mohou být podle ní ti, kdo ještě nesklidili úrodu z fóliovníků. „Tam jsou rostliny zatím docela chráněné. Co je ale venku na záhonech a je náchylnější, už nám zmrzlo. Třeba s rajčaty se bohužel musím rozloučit," bilancuje.

Mrazíky Marii Dudové a jejím kolegům přidělávají starosti i kvůli tradiční výstavě chryzantém, kterou chystají v polovině října na Žumberku. I na typicky podzimních květinách se mohou chladná rána nehezky podepsat.

„Když namrznou poupata, květy jsou pak hnědé. Doufejme, že škody nebudou velké a výstava se vydaří," přeje si.

Pěstitelé i obyčejní pozorovatelé ale i navzdory počasí zaznamenávají i kuriozity v podobě květů například v korunách ovocných stromů, jako je tomu například na českobudějovickém sídlišti Vltava. „Pokud se vegetace nechá zmást vyššími denními teplotami a vykvete jako na jaře, může to být zejména u ovocných stromů na škodu. Některé to oslabí. My ale podobný jev naštěstí zaznamenáváme spíš u skalniček a ty to tolik neovlivní," doplňuje Marie Dudová.

Zahrádkářům, jimž mrazíky zatím úrodu nezničily, nechá příroda ještě pár dní na to, aby stačili své výpěstky sklidit. Podle Evy Plášilové z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích by zřejmě do poloviny týdne nemělo mrznout ani při zemi. „Očekáváme, že ve dvou metrech nad zemí by se ranní teploty mohly držet kolem osmi stupňů nad nulou," předpovídá.

Ranní mrazíky, které jsme pocítili v minulém týdnu, podle ní nejsou na začátku podzimu ničím neobvyklým. „Určitě nejde o žádnou pohromu," ujišťuje meteoroložka. Připouští však, že hodnota minus 1,6 stupně Celsia, naměřená letos 30. září na Českobudějovicku, je nejnižší teplotou ve zmíněném dni za poslední tři roky.

„Z toho ale nelze usuzovat, že letošní přelom září a října je nějak extrémně studený. Pro aktuální roční období jsou totiž příznačné velké teplotní výkyvy," vysvětluje Eva Plášilová a pro názornost doplňuje, že například 3. října 2013 naměřili budějovičtí meteorologové teplotu minus 7,3 stupně, zatímco nejnižší hodnotou 3. října 2014 bylo plus 7 stupňů Celsia.

„Značné výkyvy teplot jsme zaznamenali i 24. září. Roku 2014 jsme toho dne naměřili 1,4 stupně, zatímco 24. září 2013 bylo 10,7 stupně," dodává meteoroložka.