Markéta Ježková, PR manažerka Budějovického Budvaru, popsala, jak unikátní pivo vzniklo. „Budějovický Budvar už více než rok spolupracuje s malými pivovary, na svých pípách uvolnil místo právě pivům z partnerských minipivovarů. A proto se sládci ze sedmi pivovarů rozhodli, že na oslavu své více než roční spolupráce uvaří pivo,“ vylíčila s tím, že ležák Sedm spolčených je limitovanou edicí. Sládci totiž uvařili pouze tři sta hektolitrů, tedy jenom jednu várku piva.
Ležák si lidé dají na pípách hospod Budějovického Budvaru a ve výčepech zúčastněných minipivovarů. Markéta Ježková ale připustila, že již může být pivo vypité. „Padla na něj celá letošní úroda chmele Mimosa, celkem sto padesát kilogramů. Více ho zkrátka nebylo,“ podotkla.
Příprava nového piva se rozjela po létě, kdy sládci navštívili chmelnici v Žatci. „Přímo na polích Výzkumného ústavu chmelařského vybírali sládci z nově šlechtěných odrůd chmelů, které zatím pro vaření piva nikdo ve větší míře nepoužil. Nakonec padla volba na Mimosu, což je chmel, který má specifické ovocné aroma a vůní připomíná víno.“
Ležák Sedm spolčených uvařili spolu s Alešem Dvořákem z Budvaru sládci pivovarů Antoš, Clock, Cobolis, Permon, Zichovec a Zvíkov. Novinka Sedm spolčených tak zamířila na české, moravské a slezské pípy. Ty ho čepují od 20. listopadu. Obsah alkoholu je 4,9 %.