Až na výjimky se do památek jižních Čech podíváte poslední sobotu v měsíci. KláštserZlatá Koruna z provozně-technických důvodů otevře 2. dubna a hrad Landštejn 6. dubna.

Hrady a zámky nachystaly i letos pro návštěvníky novinky.

Dačický zámek pokračuje ve výstavě na téma šlechtické neřesti, tentokrát se zaměří na marnivost. Návštěvníky čekají i kulturní akce nebo velikonoční prohlídky.

Na zámku Kratochvíle můžete od 17. do 23. srpna navštívit velkolepé výpravné představení Deadtown Divadla bratří Formanů.

Na jaře uvidíte na Červené Lhotě, jak vypadal zámecký rybník, který se čistí, v roce 1530. Na Velký pátek vás čeká speciální noční prohlídka ve dne Black Friday. Divadelně-výtvarno-dramatický spektákl vás podle kastelána Tomáše Horyny provede zámkem a Velikonocemi rodiny obyvatel zámku Schönburg-Hartensteinů, obyvatel zámku."Byla bigotně katolická. V těchto interiérech, kde se slavili Velikonoce, se pašijové Kristovo utrpení prožívalo," vysvětluje kastelán a dodává k nevšednímu zážitku po vzoru mansionového divadla: "Chceme evokovat smutnou velkopáteční atmosféru."

Na hradě Rožmberk vás čekají přednášky zajímavých osobností. Pozvaný je například zpravodaj ČT Jakub Szántó či dakarský pilot Martin Macík. Další hosté jsou podle kastelánky Andrey Čekanové v jednání. "Aristokratická sídla vždy byla místem setkání. Významné osobnosti byli hosty majitelů panství. Na to bych ráda navázala. Líbí se mi setkávání historie se současností," vysvětluje ke konceptu pěti večerů, které se budou konat od června do srpna.

Jindřichohradecký zámek nabízí výstavu loutek Stanislavy Stuchlé s názvem Kabinety Stuchlé: Kouzelný svět pohyblivých loutek.

Zámek Hluboká nad Vltavou sice nabízí na zimu zimní prohlídkovou trasu temperovanými pokoji, jako ostatní památky ve správě Národního památkového ústavu otevře všechny své dveře veřejnosti v sobotu 30. března, kdy začíná hlavní sezona. Nejvýznamnější je podle ředitele NPÚ Petra Pavelce prohlídková trasa Reprezentační pokoje vedená někdejším ministrem kultury Danielem Hermanem. „Pan Herman kdysi jako průvodce na zámku také pracoval, takže se vrací na místo činu,“ vtipkuje. Velkou novinkou jsou i speciální prohlídky po tapiseriích. Začnou podle kastelána Martina Slaby v sobotu 8. června v 18 h. „Máme naprosto unikátní kolekci tapiserií. Při návštěvnickém chodu není čas, aby průvodce mohl vysvětlovat kontext sbírky,“ říká kastelán. Dozvíte se o jejich původu a průvodkyně a specialistka Kateřina Cichrová pohovoří i o jejich ikonografii.

V areálu Horské zahrady u českokrumlovského hradu a zámku v budově zvané Paraplíčko vznikne muzeum zahradnictví. Poprvé bude, jak slibuje kastelán Pavel Slavko, samostatně otevřeno na Mezinárodní den památek v dubnu, jinak zde bude končit prohlídková promenádní trasa. Uvidíte na 1300 kusů historického zahradního nářadí od 18. do 20. století. "Pro každého nadšence a zájemce o historické nářadí je tam nepřeberné množství typologických kousků," vysvětluje k expozici.

Vzácný nález učinili při výzkumu na hradě Landštejn. Ve studni ve sklepě, kterou bylo třeba čistit, nalezli 60 dělových koupí z období husitských válek.Zdroj: Archiv NPÚŠedesát dělostřeleckých koulí z roku 1420, které našli při čištění zasypané studny ve sklepě hradu Landštejn, najdete na záhoně či nově v expozici hradu a dozvíte se blíže, jak rané obléhání hradu vypadá. Jeden z unikátního nálezu nese kamenickou značku "A".

Cyklus speciálních prohlídek, tzv. Monastýrování, se v klášteře Zlatá Koruna zaměří na cisterciácký život, architekturu nebo zlatokorunské obrazy vzniklé v 18. století za působení posledního opata. Prohlídky s odborníky, například bývalým mnichem, budou tři.