I letos budou mít Jihočeši své želízko v ohni v anketě Strom roku. Vloni to byla lípa z Českých Budějovic, rostoucí vedle kapličky sv. Jana Nepomuckého u slepého ramene Malše, která skončila šestá. Tentokrát bude možné hlasovat hned pro tři stromy z jižních Čech. Jeden z Českobudějovicka a dva z Českokrumlovska. Podle Davida Kopeckého z Nadace Partnerství, která anketu pořádá, bylo letos přihlášeno rekordních 77 stromů, ve finále je tradičně dvanáct vybraných zelených krasavců se zajímavými příběhy.

V úterý 2. června 2021 se losovala přímo pod jihočeskými stromy pořadová čísla, pod nimiž se utkají ve finále. Pro jasan ztepilý, který je nazýván Strážce Výštice, vytáhl Marcel Pudich, jenž strom nominoval, sympatickou pětku. Bylo to v půl desáté dopoledne pod dohledem zástupců pořádající nadace a za zvědavé spoluúčasti dětí z českobudějovické waldorfské školy. Statek Výštice střežený rozložitým jasanem se nachází na Českobudějovicku mezi Olešníkem a Chlumcem. "Jasan je symbolem Výštice. Mám kamaráda, který strom fotí v každé roční době," vrací se k počátku nominace Marcel Pudich, který statek vlastní s manželkou Ivou přes deset let. Sjíždí se sem jejich přátelé a známí a konají se zde pravidelně i akce pro děti, mládež a rodiny. Pořadatelem akcí je zpravidla spolek Země nezemě.

A zmíněný kamarád nedávno poslal Marcelu Pudichovi i článek s informací o anketě Strom roku a navrhl jasan přihlásit. Každý strom však má mít svůj příběh. "Oslovili jsme proto naše kamarády, instruktory a požádali je, aby napsali, co pro ně strom znamená," ohlíží se o pár týdnů zpět Marcel Pudich. Sešla se i spousta snímků, protože pěkný jasan fotí lidé v létě i v zimě, ve dne i v noci. V jednom z příběhů například vzpomíná autorka, jak se přes hodinu a půl snažili s balancovníkem, na němž se musí udržet kulička, projít bludiště. "Pořád se jim to nedařilo a pořád se vraceli pod jasan, aby se znovu pokusili uspět," líčí Marcel Pudich jeden z příběhů, který měl nakonec dobrý konec.

Strom Strážce Výštice v Olešníku se uchází o Strom roku
Majestátnost jihočeských stromů. Stane se některý Stromem roku?

"Lidé chodí pod jasan spát, odpočívat, meditovat," dodává Marcel Pudich a připojuje, že sem míří dospělí i děti a místo je dějištěm mnoha dětských her. "Strom jsme začali opečovávat na jaře 2011. Po řadě minulých majitelů pod ním byla skládka," popisuje situaci před lety Marcel Pudich s tím, že se postupně rekonstruuje a vylepšuje i statek.

Teprve 70letý jasan ztepilý stráží bývalý schwarzenberský statek Výštice ze severovýchodu, stojí na louce v mírné stráni a dnes by nikdo neřekl, že relativně nedávno bylo okolí stromu zarostlé s hromadami zeminy a materiálu, než se rodina s přáteli pustila do čistění místa. Dnes se na statku pořádá mnoho akcí pro děti, mládež i dospělé a strom je svědkem radosti, zábavy i smutků.

Hlasování, které určí vítěze ankety, začne na webu nadace 21. června a potrvá do 12. září. Hlasování je zpoplatněné, ale vybrané peníze jsou věnované na ekologické projekty. Vítězný Strom roku bude vyhlášen 22. září v Brně a získá odborné arboristické ošetření. Stejně jako předchozí vítězové bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku.