Stovky lidí zaplnily o víkendu Borovany na Českobudějovicku. Přilákal je sem 13. ročník tradičního Borůvkobraní. Pěstováním modrých plodů je městečko proslulé.


Z borůvek Borovanští vždy připravují nejrůznější dobroty. Účastníci slavnosti ochutnali borůvkové sušenky, lívance, tradiční koláče nebo knedlíky, pánům přišlo vhod borůvkové pivo nebo likér. Už počtvrté sem z Prahy přijela i rodina Jonákova. „My sem jezdíme hlavně kvůli borůvkovému portskému, pak chodíme na borůvkový shake a kremrole, to je klasika,“ shodují se manželé Jonákovi.

close Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku. info Zdroj: Deník / Jaroslav Sýbek zoom_in Staročeský borůvkový koláč
Desítky koláčů pečou na Borůvkobraní tak zvané Bo-ženy, členky zdejšího Českého svazu žen. Svůj recept prozradila Jitka Bubelová: „Vezmu 30 dkg polohrubé mouky, jedno vajíčko a pak dávám 15 dkg hery nebo 7 dkg hery a 7 dkg sádla. Když pak dělám kvásek, tak si ohřeji mléko, dám do něj dvě až tři lžíce cukru, půlku kvasnic, posypu to moukou, zaklopím a nechám kynout. Poté k tomu přidám zbytek a nechám zase kynout. Pekáč, na který si dám těsto, vymažu sádlem, protože je to pak křehčí. Těsto pak na plech rozprostřu, položím kilo borůvek a zasypu drobenkou. Tu si já dělám z hladké mouky, moučkového cukru a másla. Plech dám do trouby na 200 stupňů a vyndám, až když jsou okraje zlatavé. Pak nechám ještě hodinku vychladnout.“