Boudu si nadělilo Jihočeské divadlo (JD) k výročí 100 let. Podle ředitele JD Lukáše Průdka má areál za cíl upozornit veřejnost, která nezažila dobu minulou, na dlouhodobou myšlenku postavit na místě divadelní scénu. Vždyť v 60. letech byla hotova i architektonická soutěž na výstavbu a zbořily se dva domy. „Mariánské náměstí je místo velmi hodnotné v blízkosti centra. Ale je jakýmsi provizoriem, které by mělo veřejnosti sloužit jinak,“ říká Lukáš Průdek.

Již čtvrtý den sledujeme, jak na Mariánském náměstí roste Bouda. Snímek zachycuje stav v neděli.
Podívejte se, jak v centru Budějovic roste Bouda

Slavnostně se Bouda otevře 21. listopadu operní premiérou Dalibor v úpravě Miloše Formana. JD zde odehraje 36 představení, z toho čtyři premiéry. Uvede se zde i osm představení hostů, a to 6. až 8. ledna Deadtown Divadla Bratří Formanů, které dočasnou scénu zapůjčilo, 12. ledna balet Poslední večeře souboru Dekkadancers a 13. ledna bude poslední představení, po němž se Bouda sbalí. „Poslední hru zatím neprozradíme,“ říká ředitel.

Stavba divadelního areálu Bouda pokračuje.
Bouda: Den šestý

Kapacita hlediště je téměř stejná jako v historické budově, a to 230 míst. „Tady je ale odkudkoliv vidět dobře celý prostor,“ upozorňuje ředitel na elevaci. Kolem jeviště stojí lešení sloužící pro pohyb herců v patrech či jako přístavky. S hlukem zvenčí si poradí porty, živá hudba, u jiných představení nebude řešen. „Večer bude menší,“ myslí si Lukáš Průdek. Na představení si nemusíte brát róby, stačí se obléct pohodlně či sportovně. Objekt je vytápěný třemi naftovými agregáty, které se zapnuly už ve středu 13. listopadu. „Budeme zde neustále temperovat, takže Bouda nepromrzne,“ slibuje ředitel. I přes noc se bude topit na 5 až 10 stupňů. Vytápěné s tekoucí teplou vodou budou i splachovací toalety nebo kavárna. Ta se bude nacházet spolu s pokladou v diváckém zázemí v bílé geodomě stojící před Boudou. Mezi kavárnou a scénou vzniknou malé přístřešky, kam se dá přejít z kavárny. I herci mají zázemí i šatny, přejíždět budou z JD.

Na Mariánském náměstí právě pokračují práce na stavbě Boudy.
Bouda: Den třetí

V rozpočtu pro realizaci Boudy i všech představení JD našlo 6,5 mil. Kč.