Zákon akce a reakce zřejmě v dohledné době navýší počet závor na parkovištích u budějovických obchodních center.

Radnice totiž rozšiřuje na Pražském předměstí zóny, kde smějí stát jen auta obyvatel města. Spousta přespolních řidičů proto hledá další parkovací možnosti se značkou: „Zdarma“. A volné plochy u supermarketů hodně lákají…
Obchodníkům se ale nelíbí, že by měli suplovat město v nabídce parkovacích míst. Už v minulosti se závory objevily třeba na parkovištích u supermarketů v Mánesově ulici nebo u někdejší Družby v Pražské třídě. Chrání prostor pro zákazníky. Za účtenku se pak zpravidla parkovné odpouští. Teď se další závora staví na Dlouhé louce.

Mnoho lidí, kteří míří do centra Budějovic za prací nebo jinými povinnostmi, si zvyklo nechávat auto na parkovišti u Kauflandu na Dlouhé louce. To je vzdálené asi deset minut chůze od náměstí Přemysla Otakara II.

Bezplatnému dlouhodobému stání u Kauflandu ale bude brzy konec. Mluvčí obchodního řetězce Renata Maierl Deníku potvrdila, že u vjezdu na parkoviště i výjezdu z něj brzy přibudou závory, které při parkování zvýhodní nakupující v Kauflandu. „Opatření jsme přijali za účelem zvýšení komfortu našich zákazníků. V současné době se nacházíme v realizační fázi tohoto projektu,“ doplnila Renata Maierl. Dosud parkovné za dlouhodobější stání u Kauflandu vybírala obsluha parkoviště jen ve dnech, kdy se na nedalekém výstavišti konaly hojně navštěvované akce, například tradiční Země živitelka.

Kaufland ale asi nebude jediné obchodní centrum, které k podobnému opatření sáhne. Dá se čekat, že podobně zareagují i obchoďáky na Strakonické ulici. V jejich těsném sousedství se totiž rozšíří budějovické modré zóny s parkováním jen pro domácí. Připouští to i Petr Horský ze společnosti, která pro Budějovice dělá projekt na rozšíření parkovacích zón na Pražském předměstí. Podle Petra Horského se dá předpokládat, že nyní nastane tlak na využití míst u obchodních center kolem Strakonické ulice.

ilustrační foto
Jihočeši obsadí na jaře Linec



S nedostatkem ploch, kde by bylo možné odstavit automobily, se jihočeská metropole potýká už dlouho. Zhruba posledních deset let je přitom situace v centru a jeho bližším okolí nebo na sídlišti Máj vyloženě kritická. Radnice proto připravila a postupně realizuje projekt, který upřednostňuje v parkování místní.

Město chce také rozšířit záchytné parkoviště v Jírovcově ulici. Podle náměstka primátora Františka Konečného tu má vzniknout zhruba 250 dalších stání. Ve spolupráci s Povodím Vltavy se chystá i plocha na náplavce u Dlouhého mostu pro necelou stovku vozidel. Další místa by se do dvou let měla získat na Dlouhé louce, odkud chce radnice odsunout kamiony do areálu letiště v Plané. Potřebuje k tomu však dohodu s krajem. Parkování chce řešit i nová koalice v zastupitelstvu.