Shromážděné jídlo si budou moct ze skladu odvézt zástupci neziskových organizací, kteří jej pak předají dál, například lidem bez domova.

„Uskladňujeme veškeré suché potraviny, ovoce a zeleninu. Podařilo se nám získat i velkou chladničku, což původně v plánu nebylo, takže budeme mít na skladě i nějaké chlazené a mražené potraviny," vypočítává Veronika Láchová. Jídlo budou dodávat výrobní závody, obchodní řetězce, ale také zemědělci a maloproducenti. Například farmáři poskytnou přebytky z trhů. Cílem je smysluplně využít přebytečné a neprodejné, ale poživatelné potraviny, a pomoct tak lidem v nouzi.

Nově otevřený prostor ve Vrbenské ulici má 300 metrů čtverečních, kapacita je tedy velká. „Naším cílem ale samozřejmě není sklad naplnit, právě naopak. Rádi bychom, aby tady potraviny zůstávaly co nejkratší dobu, aby tak mohly pomáhat těm, kteří je potřebují."

Šéf České federace potravinových bank Fabrice Martin Plichta byl u vzniku první české pobočky v roce 2006 v Praze. „Otevření skladu v Českých Budějovicích pro nás představuje završení desetiletého úsilí propojit na jedné straně nadbytek potravin u výrobců a na druhé straně nedostatek v některých rodinách." Okruh darujících firem i charitativních organizací se podle něj rozšířil. „Po celé republice je tři sta organizací, které jsou napojené na fungování potravinových bank. Pomáháme lidem v nouzi i těm žijícím na hranici chudoby. Jídlo dostanou například bezdomovci, senioři, ale i děti v dětských domovech nebo lidé zapojení do odvykacích programů," dodává Fabrice Martin Plichta.

Potravinová banka se také snaží šířit osvětu i mezi dětmi. Její zástupci a dobrovolníci se chodí do škol s žáky bavit o úctě k potravinám. Zajišťují také pořádání Národní potravinové sbírky v jihočeském regionu. „Chceme přispívat k vytváření mezilidské solidarity," shrnuje Veronika Láchová.

Pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci, dlouhodobě poskytují pracovníci Městské a Diecézní charity v Českých Budějovicích. „Zatím jsme spolupracovali s budějovickými obchodními řetězci, když teď bude možnost brát jídlo přímo z centrálního skladu potravinové banky, zjednoduší nám to práci. Vítáme tyto aktivity, které pomáhají zajistit základní životní potřeby pro lidi, kteří si je sami zajistit v danou chvíli nemohou," uvádí mluvčí Městské charity České Budějovice Gabriela Kombercová.

Jen v České republice se denně vyhodí až 30 procent vyprodukovaných potravin. Právě prevenci plýtvání jídlem se snaží zajistit potravinové banky, ale i další projekty. V Česku například začíná přibývat veřejných lednic. Vůbec první taková lednice je od loňského října právě v jihočeské metropoli. Lidé sem můžou umístit nespotřebované potraviny, které by jinak vyhodili, a ty si pak zdarma může kdokoli odnést. S nápadem na projekt přišly dvě studentky budějovického Biskupského gymnázia. Lednice se nachází na dvorku kavárny Měsíc ve dne a za necelý rok fungování se osvědčila.

PAVLA VOLFOVÁ