Další pozemky jsou pro tento účel vyčleněny v obcích ležících na výpadovkách z krajského města.

Ač obchodní řetězce v současnosti o stavbu dalších marketů či obchoďáků nejeví příliš velký zájem, je jisté, že nákupní možnosti se obyvatelům a návštěvníkům krajského města do příštího adventu rozšíří.A to díky modernizaci původní a stavbě nové části IGY Centra na Pražské třídě. 

Kde nakoupit? Možností bude víc

Řešíte, kde nakoupit vánoční dárky? Už za rok, před příštími Vánocemi, budete mít více možností než nyní. Už proto, že v adventním období roku 2017 má být v provozu nové IGY Centrum. Po modernizaci nabídne dalších osm tisíc čtverečních metrů prodejní plochy. Celkem bude nakupujícím k dispozici 130 obchodů, kavárny, restaurace nebo nové multikino.

Podle dřívějšího vyjádření manažera výstavby projektu Nové IGY Centrum Radka Hlaváčka začnou v únoru a březnu příštího roku stavbaři pracovat na přemostění Pekárenské ulice, nad kterou vznikne obchodní pasáž volně spojující oba objekty – původní IGY, které se modernizuje, a novou budovu centra. Nové IGY za tři čtvrtě miliardy korun se má zákazníkům otevřít na podzim 2017.

Územní plán Českých Budějovic ovšem umožňuje i vznik dalších obchodních center velkého i menšího rozsahu. „Většina těchto ploch je u dálničních přivaděčů, případně na ně přímo navazujících komunikací," řekl náměstek primátora Petr Podhola a dodal, že územní plán dává šanci na vybudování nových obchodních zařízení například podél ulice Gen. Píky, která vede k výpadovce na Lišov, nebo v bývalém armádním areálu ve Čtyřech Dvorech. „Přesto je možno vidět určitý útlum v zájmu velkých řetězců o nové obchodní plochy ve městě, protože v tuto chvíli na odboru územního plánování není projednáván záměr tohoto typu," dodává Petr Podhola.

Zájemci o nové prodejní plochy velkého rozsahu se ale nemusejí omezovat jen hranicemi Českých Budějovic. Například územní plán Litvínovic umožňuje stavbu obchodního centra nedaleko Stecherova mlýna.

Někdejší plán na stavbu obchoďáku mezi výpadovkou na Český Krumlov a řekou Vltavou je ale momentálně podle starostky Litvínovic Aleny Novákové na mrtvém bodě.