V Českých Budějovicích už je známa řada lídrů pro podzimní komunální volby. V pondělí 23. května představila svého lídra ODS. Kandidátku povede děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Škodová Parmová. Ekonomka a matka tří dětí kandiduje jako lídr poprvé. Mohla by být první primátorkou Českých Budějovic. Jako svou prioritu určila to, jak se lidem ve městě žije, jak fungují služby, které má město zajistit.

ODS má dnes v zastupitelstvu osm hlasů. Za občanské demokraty jsou nyní členy zastupitelstva například jihočeský hejtman Martin Kuba nebo bývalý hejtman a poslanec Jan Zahradník.

Na kandidátce ODS na podzim najdeme například i současného hejtmana Martina Kubu, náměstkyni hejtmana Lucii Kozlovou nebo podnikatele a předsedu Českého paralympijského výboru Zbyňka Sýkoru či předsedu zastupitelského klubu Petra Maroše. K zajímavým jménům patří i Lubomír Bureš, krajský ředitel HZS JČK nebo kuchař Jan Krob. Třináctku, podle Martina Kuby ovšem tentokrát šťastnou, bude na kandidátce mít dlouholetý hejtman a poslanec Jan Zahradník. 

Ondřej Pumpr, člen STAN, zastupitel v Jindřichově Hradci.
STAN se chystá na komunálky, začal v Hradci, ustaví v kraji oblastní organizaci

Vybrali i další

Čelo kandidátky už zná také hnutí Starostové a nezávislí. Lídrem je Jiří Fencl, současný krajský zastupitel za STAN a předseda oblastní organizace STAN v Českých Budějovicích. „Je to nejen pro mě velká výzva. Poprvé v historii se bude totiž STAN ucházet o hlasy voličů s vlastní, samostatnou kandidátkou," uvedl Jiří Fencl ke kandidatuře.

V minulých komunálních volbách kandidoval českobudějovický STAN společně s uskupením Čisté Budějovice. To do voleb sice už nejde, ale jejich hlavní představitel Jan Mádl bude chtít obhájit místo zastupitele z druhého místa na kandidátce STAN už jako příznivec tohoto hnutí. Třetí místo na kandidátce STAN zaujme Petr Vodrážka.

Levice

Svého lídra už vybrala dvě levicová uskupení. Působení v zastupitelstvu bude obhajovat KSČM, ČSSD se tam chce po čtyřleté pauze vrátit.

Kandidátku KSČM povede bývalý předseda strany Vojtěch Filip. "Na kandidátku v roce 2018 jsem šel s tím, že ji podporuji," říká Vojtěch Filip, ale dodává, že byl na 21. místě, protože měl hodně jiných povinností. Z 21. místa byl nakonec první, mandátu se však z výše uvedených důvodů vzdal. Když byl ale nyní požádán, aby kandidátku vedl, tak s tím souhlasil. "Sestavujeme kandidátku jako otevřenou i s jinými levicovými subjekty, představíme ji v polovině června," doplnil Vojtěch Filip.

Budova městské radnice v Českých Budějovicích.
V Českých Budějovicích už jsou známí tři lídři kandidátek

Lídrem kandidátky ČSSD bude Miroslav Joch, podnikatel a v minulosti mimo jiné i náměstek primátora. "Kandidátka byla schválena městskou konferencí na počátku května," řekl Miroslav Joch. Na druhém místě je Vítězslav Ilko a třetí bude Ondřej Flaška. "O kandidátce jsme se začali bavit v březnu a během šesti týdnů jsme to dali dohromady. Pokud se dostaneme do zastupitelstva, chceme být součástí koalice, abychom mohli prosazovat náš program," dodal Miroslav Joch.

Hlavní strany koalice už ví

Lídr je už od ledna znám také pro ANO. V případě hnutí je sice třeba ještě potvrzení na celostátní úrovni, pokud se ale nic nečekaného nestane, tak ANO povede současný primátor Jiří Svoboda. Volba na místní stranické úrovni byla jednomyslná. "Historicky je to pro mě nejsilnější mandát," uvedl k výběru lídra Jiří Svoboda. V minulosti, když byl vybírán jako lídr kandidátky, tak se třeba někdo zdržel.

Pro komunálky určili lídra i členové hnutí Občané pro Budějovice. V lednu byl za volebního lídra vybrán Juraj Thoma. V současnosti působí jako náměstek primátora Českých Budějovic. V minulosti už ale byl primátorem. Juraj Thoma povede kandidátku opětovně. „Podařilo se nám v tomto volebním období rozjet spoustu nových projektů, takže je na co navazovat,“ uvedl Juraj Thoma.

První vybrali v Českých Budějovicích osobnost do čela kandidátky Piráti. Má je vést Zuzana Kudláčková, současná zastupitelka.

Pětačtyřicet

Českobudějovické zastupitelstvo má 45 členů, aktuálně tvoří koalici, která vede město, ANO, OPB, Společně pro Budějovice (v němž jsou TOP 09 a KDU-ČSL) a uskupení STAN a ČiB. V opozici jsou ODS, Piráti a KSČM.