Vypsání veřejné zakázky pod názvem Sluneční ostrov – Jiráskovo nábřeží – schválili českobudějovičtí radní. Zakázku, která má zajistit zpracování zadávacích podkladů pro výběr zhotovitele projektové dokumentace svěřili radní Ateliéru 8000.

„Tento ateliér už zpracoval strategickou studii Město a voda 2020 a teď se tedy zaměří na podrobnější prověření a rozvinutí principů řešení Jiráskova nábřeží," říká náměstek primátora Juraj Thoma. "Záměrem bude nalézt vhodnou a realizovatelnou podobu tzv. Slunečného ostrova včetně technického, vodohospodářského i souvisejícího dopravního řešení,“ doplnil Juraj Thoma.

Na Českobudějovicku už slouží lodím delší dobu například přístav v Českém Vrbném a nově se staví vývaziště pro malá plavidla u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích.
Budějovice nabídnou pro malé lodě u Dlouhého mostu padesát pacholat

Studie má pro úsek řeky zhruba od vznikajícího mola pro malá plavidla pod Dlouhým mostem po lávku na sídliště Vltava, určit přesnou pozici možných budoucích lávek pro pěší a cyklisty a má také stanovit prostorové uspořádání případné výstavby na obou březích Vltavy. Lokalitu to má oživit s větším využitím potenciálu řeky. "Tak, aby vznikl dnes postrádaný, ale žádoucí těsnější kontakt řeky a nábřeží," přibližuje záměry radnice Juraj Thoma.

Podobně chce radnice otevřít město k vodnímu toku také v prostoru parku Dukelská, který leží na břehu řeky Malše.