Petra Kafková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK), uvedla, že operátoři tak k babyboxu, který se nachází v sousedství parkoviště, kam denně chodí mnoho lidí, okamžitě vyslali zdravotnický personál ZZS JčK.

Ivanka. Novorozené děvčátko si v noci na středu užilo pozornost záchranářů, nyní si hoví v péči nemocničního personálu.
Na svět jí pomohl babybox

V Českých Budějovicích funguje babybox od 25.dubna 2012 a je umístěn přímo na budově Zdravotnické záchranné služby. Provoz schránky je řízen počítačem a box je propojen se zdravotnickým operačním střediskem, kde se okamžitě po vložení dítěte rozsvítí obrazovka počítače, dojde ke spuštění zvukového i obrazového záznamu. Současně babybox rozešle SMS osobám k tomu oprávněným a na vybraných telefonech i vyzvání.

Ilustrační foto.
V táborském babyboxu se "narodil" chlapeček

"Záchranáři zde nalezli zdravého, dobře ošetřeného, novorozeného chlapečka," řekla Petra Kafková s tím, že chlapeček byl po základním lékařském vyšetření převezen do českobudějovické nemocnice a předán do péče kolegům z neonatologického oddělení.

SMS na mobil dostal okamžitě také Ludvík Hess, zakladatel babyboxů v České republice. "Miminko je zdravé, podle ošetřující paní doktorky, která ho převážela, bylo miminko nahé, zahalené v bílé látce," řekl Ludvík Hess s tím, že je to letos již 18. miminko v českých babyboxem a 198. miminko celkově.

A jaké dal chlapečkovi jméno? "Marek, po řediteli jihočeské záchranky Marku Slabém, který mě před lety pustil do záchranky s babyboxem," dodal Ludvík Hess.

V Jindřichově Hradci je v provozu nový moderní babybox.
V hradeckém babyboxu našli zdravou holčičku

Jedná se o druhé miminko, které místo v matčině náručí skončilo v českobudějovickém babyboxu. Prvním miminkem byla novorozená holčička, která dostala jméno Ivanka. Alarm upozorňující na to, že je v babyboxu, se rozezněl 17. října loňského roku.

Otevření prvního babyboxu v Jindřichově Hradci.
Na jihu byly do babyboxů odloženy tři děti