V naší anketě bylo centrum nejvíc vyzdvihováno pro svou kulturu, ale třeba i pro to, že má přírodu na dosah. „Je tady klid, proti Praze je to úplná nádhera,” říká Kamila Dudková, která jezdí pravidelně do Budějovic za rodinou. Do centra nemíří pouze turisté, ale i lidé žijící na okraji města. „Jezdím za kulturou a nákupy,” uvádí Jaroslava Čeňková.

Bydlet přímo v centru s sebou nese pozitiva kvůli obecné dostupnosti. „Budějovice jsou v tomhle ohledu praktické město. Když se člověk potřebuje dostat někam rychle, je to bez problémů,” dodává studentka Karolína Kožíšková žijící přímo v centru. A co míní podnikatelé? „Myslím, že v rámci toho, co se děje ve světě, tak se nám daří. Máme stálou klientelu, která se vrací,” říká Jan Lukas, spolumajitel kavárny Datel v Piaristické ulici u náměstí.

Restaurace Eleonora v Hluboké nad Vltavou má zajímavý příběh. Týká se místní aristokratky považované za jihočeskou upírku. Na snímcích provozovatelka Kamila Červenková s vrchním číšníkem Alešem Tůmou.
Upírce z Hluboké vrátili zpět restauraci. Eleonora tu roní slzy a ruší signál

Zeptali jsme se i na to, co naopak na centru vylepšit či změnit. Dle odpovědí lze soudit, že nejvíce trápí obyvatele doprava. „Méně aut ve středu města a vylepšit podmínky pro cyklisty,” přeje si Jaroslava Čeňková. “Někdy vázne doprava a jsou tu i místa, kterým by se měly holky našeho věku vyhýbat," upozorňuje studentka Kateřina Hyková.

Helena Sládková a Lucie Karlachová