Provozovnou se v těchto dnech nese kromě vůně vánočního cukroví i zvuk koled. Majitelka cukrárny a její dvě spolupracovnice tráví na nohou téměř dvanáct hodin denně. "Loni jsme pekli asi 130 kilogramů cukroví a letos to směrujeme přibližně na 100 kilogramů. Děláme celkem jedenáct druhů, to je o jeden více, než loni. Pečeme suché cukroví, ale i s nugátovým krémem nebo čokoládou," popsala majitelka cukrárny Šárka Hrdličková. Její cukroví znají nejen lidé v České republice a na Pražském hradě, ale putuje i do Spojených států amerických, Rakouska nebo do Anglie.

Hradecká Cukrárna Sen se dříve specializovala pouze na domácí zákusky, dorty a chlebíčky. Cukroví vlastní výroby přibylo do sortimentu až v době covidu. "Nejdříve jsme brali domácí cukroví od jiného výrobce a měli pouze překup. Během covidu, kdy jsme museli zavřít, nám ale chyběl výdělek. Dělali jsme pouze dorty na víkendy, které jsme vydávali okýnkem, takže nás napadlo začít dělat i cukroví, abychom měli na poplatky a energie," zavzpomínala Šárka Hrdličková. Recepty na domácí cukroví sháněla od babiček nebo kolegů z oboru.

Interiéry restaurace Šupina a Šupinka.
Známá třeboňská restaurace slaví 30 let, vymysleli tu specialitu kapří hranolky

Všeobecné zdražování dopadlo i na vánoční cukroví a zákazníci tak letos musí sáhnout hlouběji do peněženky. O desítky procent se totiž oproti loňsku zvedly ceny másla, cukru a dalších surovin, bez kterých se cukráři neobejdou. "Kilogram mixu cukroví prodáváme za 900 korun, loni to bylo asi o dvě stě korun méně. Báli jsme se, že po zdražení si lidé začnou péct doma sami, ale naštěstí to zatím nijak nepociťujeme a zákazníci chodí stále," poznamenala Šárka Hrdličková s tím, že objednávky má v současné době už na 70 kilogramů cukroví a další stále přijímá. Zájemci ale mají poslední týden.