Nová čistička odpadních vod, nový pavilon pro základní školu nebo podpora spolků a sportování dětí a mládeže. To je podle současného starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy to nejvýznamnější z programu koalice, která by měla vést město pro nadcházející čtyři roky. Naváže na dosavadní spojenectví. V čele města by měl zůstat Tomáš Jirsa z vítězné ODS.

Novou koalici ustavili v Hluboké nad Vltavou ještě o víkendu. Podle Davida Šťastného z uskupení ČSSD a NEZÁVISLÍ to bylo dříve než dvacet čtyři hodin po uveřejnění volebních výsledků. "Jedná se o uskupení sedmi stran a hnutí, jejichž lídři podepsali deklaraci vzájemné spolupráci v nastávajícím čtyřletém období. Koaliční smlouva formálně spojila osmnáct úspěšných kandidátů do jedenadvacetičlenného zastupitelstva," uvedl David Šťastný.

Široká koalice

Dohodu o vzájemné podpoře, s cílem většinového vlivu na péči o město, utvořily: Občanská demokratická strana; ANO 2011; Hluboká pro rodinu; ČSSD a NEZÁVISLÍ; Zdraví Sport Prosperita; Starostové a nezávislí; Hlubocko prosperující, bezpečné, pečující a transparentní a Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. V opozici zůstává pouze trojice zastupitelů z hnutí Nezávislí. Součástí koaliční smlouvy je předběžná dohoda o poměrovém rozdělení politických postů ve vedení města a v jeho orgánech mezi zástupce koaličních partnerů.

Volby. Ilustrační foto.
Jihočeské zajímavostí z voleb do zastupitelstev obcí a jedné třetiny Senátu

Podle Tomáše Jirsy bude pokračovat příprava významných investic, k nimž patří nová čistička odpadních vod a nový pavilon základní školy. "Rozběhlý máme systém podpory sportu dětí a mládeže, spolků, dětských kroužků," vypočítává Tomáš Jirsa a dodává, že široká koalice je v Hluboké nad Vltavou tradicí a on sám ji upřednostňuje kvůli stabilitě práce pro město.

Druhé kolo

Komunální volby v Hluboké vyhrála ODS s pěti mandáty. Tomáše Jirsu čeká nyní ještě druhé kolo senátních voleb, v němž obhajuje mandát v obvodu, který zahrnuje část Českbudějovicka i Českokrumlovsko a Prachaticko. "Děkuji všem voličům za hlasy a rád bych je požádal, aby přišli i ke druhému kolu voleb tenhle pátek a sobotu. Dostal jsem pro druhé kolo podporu od Roberta Huneše, čehož si velmi vážím," poděkoval Tomáš Jirsa voličům a jednomu z protikandidátů z prvního kola, řediteli prachatického hospicu, Hlubocký starosta doplnil, že kromě práce v senátu větší část senátní práce vykonává v regionu pro občany a i poletech si váží toho, co dělá na postu starosty i senátora.