Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V jednom kotlíku uvařil 12 tisíc porcí guláše

České Budějovice – Je přesvědčen, že nejlepší jídlo se vaří mezi obyčejnými lidmi. Tak také Maďar Sándor Csányi objevil recept na tradiční guláš, který nyní servíruje na budějovickém Gastrofestu.

19.11.2009
SDÍLEJ:

MAĎARSKÝ GULÁŠ. Sándor Csányi, prezident Gulášfestivalu v maďarském Szolnoku (na snímku), servíroval v Českých Budějovicích na Gastrofestu v pavilonu F1 guláš s hovězím masem a houbami. Foto: Deník/Václav Pancer

„Profesionálně vařím guláš asi 12 let, tehdy jsem začal cestovat po východních státech a shromažďovat staré recepty. Myslím, že nejlépe vaří Východoevropané, jejich jídla jsou pestrá,“ říká Csányi.

To, že o typickém jídle své země ví hodně, dokládá i fakt, že je držitelem rekordu v počtu porcí guláše uvařených v jednom kotlíku. Před třemi lety jich takto připravil dvanáct tisíc.

Guláš je tradiční maďarské jídlo, pochází odsud i samotný název. Gullyás byli původně pastevci dobytka, kteří toto jídlo vařili v kotlíku na louce. Proto je také velmi jednoduché na přípravu: pastevci totiž dali do kotlíku všechny suroviny naráz, rychle uvařili a pak se dobře najedli.

Nejprve se guláš vařil bez papriky, v dnešní podobě se objevil koncem 19. století, kdy se mletá paprika začala používat k zahuštění jídla.

Český guláš již Csányi také ochutnal. „Je zvláštní, Češi nepoužívají tradiční koření jako my a často ho vaří ze zvěřiny místo hovězího. Velký rozdíl je také v tom, že Češi ke guláši pijí pivo, zatímco Maďaři víno,“ směje se.

Pro všechny, kdo se chtějí dobře najíst, má jednu radu: Nechoďte do velké restaurace, ale do vesnického penzionu, kde vaří obyčejný hostinský.

Autor: Andrea Zahradníková

19.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Řídil s kamarádem alkoholem

Ústav česko-německých areálových studií a germanistiky FF JU se snaží své studenty již v průběhu studia vysílat na zkušenou do zahraničí.  Štěpánka Ryklová – Velvyslanectví ČR ve Vídni.
4

Zahraniční zkušenosti studentů Jihočeské univerzity

V pátek naposledy. Kavárna na Sokoláku zavírá. Už je zima, říká majitel

České Budějovice - Pojízdná kavárna Coffee on the Go přivítá v pátek poslední hosty. Od soboty bude zavřená. Příští rok otevře v březnu nebo v dubnu, podle počasí. Podle majitele se už lidé těší do tepla.

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZUJEME

Černá středa na silnicích Strakonicka, již zemřeli tři lidé

Strakonicko - Čelní střet osobního vozidla s kamionem u obce Přechovice ve směru na Volyni si ve středu odpoledne vyžádal dva lidské životy. Další život vyhasl dopoledne nedaleko obce Litochovice u Volyně.

OBRAZEM: Pochlubte se, jak vám vyrostla dýně

Jižní Čechy - Letošní rok byl oproti loňsku velice příznivý pro růst dýní.

Ostré hádce manželů přihlížely dvě děti

České Budějovice - Vyhrocený spor mezi manželskou dvojicí mírnili v pondělí večer v jednom z bytů na sídlišti Máj českobudějovičtí strážníci. Hádce přihlížely dvě malé děti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení