Jihočeští hygienici tak zatím evidují celkem sto čtyři případy klíšťové encefalitidy, což je téměř dvakrát více než ve stejné době před rokem.Ve srovnatelném období bylo padesát pět případů.

„Potvrzeno je i dvě stě čtyřicet sedm případů lymeské boreliózy. Aktivita klíšťat je na příští dny předpovídána na stupeň šest, to je středně velké riziko,“ dodává ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidují hygienici na Českobudějovicku, kde je k dnešku 39 potvrzených případů, 15 je na Českokrumlovsku a Táborsku, 12 na Prachaticku, 10 na Jindřichohradecku, 9 na Strakonicku a Písecko hlásí 4 případy.

"Vojákem na zkoušku" aneb 25 hodin s 25. protiletadlovým raketovým plukem. Civilisté strávili 25 hodin v armádě.
Vojákem na 25 hodin na zkoušku. Podívejte se, co účastníci absolvovali

„Od minulého týdne přibylo sedm potvrzených případů lymeské boreliózy. K dnešku v kraji evidujeme dvě stě čtyřicet sedm případů, o sedm méně než ve srovnatelném období vloni. Nejvíce případů je v této sezóně na Českobudějovicku, aktuálně sedmdesát devět. Sedmačtyřicet případů je na Jindřichohradecku a devětatřicet na Táborsku. Českokrumlovsko má devětadvacet případů, Písecko devatenáct, Strakonicko a Prachaticko po sedmnácti,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Salmonely je méně

Výskyt další skupiny sezónních onemocnění - alimentární infekcí - je v kraji nižší než vloni. U salmonelózy hygienici evidují 555 případů (+25 od minulého týdne), nejvíce na Českobudějovicku (166), Jindřichohradecku (97) a Táborsku (81). Strakonicko má 64, Prachaticko 55, Českokrumlovsko 53 a Písecko 39 případů. Vloni ve 35. týdnu to byly 682 případy. V týdnu přibylo i kampylobakteriózy. Té je k dnešku evidováno 1005 případů (+51 nových za týden), vloni v tomto období bylo prokázáno 1035 případů. Nejvíce jich je na Českobudějovicku (305), Jindřichohradecku (162) a Táborsku (146). Písecko má 116 případů, Českokrumlovsko hlásí 108 případů, Prachaticko 89 a Strakonicko 79.