Zazlívali jivenským představitelům, že chtějí zničit poslední kus neporušené přírody. Došlo i na obviňování z finančních machinací s pozemky.

Jedním z hlavních témat diskuse byla budoucnost údolí Rudolfovského potoka, které vede od rybníku Mrhal až k Rudolfovu. Místní obyvatelé chtějí tento klidný kus přírody zachovat bez dalších zásahů a naprosto odmítají, aby se tu stavěly rekreační chaty, sportoviště a projížděla tudy auta, což by návrh nového ÚP umožnil. Nedořešené je podle nich hlavně odkanalizování budoucích staveb a zejména ochrana přírody.

Kolik konkrétně chat a jaké sportoviště by tu mělo vyrůst, jivenský starosta Josef Makovec dotazujícím se lidem ale nevysvětlil. Hovořil pouze o tom, že by v bývalém lomu měla vzniknout jen horolezecká stěna a malý kiosek s občerstvením. Investorem by byl soukromý vlastník pozemků. Na dotaz, kolik může být v údolí postaveno nových chat,odpověděl Deníku Jiří Košan, externí pořizovatel návrhu územního plánu. „Odhaduji to na celkem deset objektů," řekl. Podle Jaroslava Valevského ze sdružení Náš domov ale z návrhu ÚP vyplývá, že chat může být teoreticky až dvacet.„Co po vás zbude pro naše děti? Jen betony a betony! Chcete zničit poslední kousek přírody, který tady je," rozčiloval se Arnošt Kudrna z Rudolfova. On také přečetl stanovisko občanského sdružení Calla, které se zabývá ochranou životního prostředí. To navrhlo, aby se v dané oblasti vůbec nestavělo.

Hlavní námitkou ekologů je fakt, že Jivenští vůbec do nového ÚP nezahrnuli existenci Významného krajinného prvku Rudolfovský lom. Tento statut ochrany přírody vznikl na popud sdružení Náš domov a jak Deníku potvrdila Hana Vendlová, vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny na krajském úřadě, nabyl právní moci 12. září. „Je nutné jej v územním plánu zohlednit, protože umožní zachovat alespoň tuto přírodně nejcennější část okolní krajiny jako odpočinkové útočiště pro lidi ze širokého okolí," hájil udržení neporušené přírody Jaroslav Valevský, jeden ze zakladatelů sdružení Náš domov.

Problém, na který také lidé, přítomní na pondělní schůzi poukazovali, byly prodeje pozemků v obci. „Někteří koupili pozemky za pár korun jako ostatní plochu a tím, že jim je převedete na stavební pozemky, se jim nápadně zhodnotí. Proč se pozemky neprodaly už jako stavební parcely?" tázala se například paní Valevská. Odpovědi od jivenských představitelů se jí nedostalo.

Pokud jste z Jivna a návrh ÚP se vám nelíbí, nepromeškejte lhůtu k podání námitek. Máte už jen šest dní.