„Obě jednání dopadla podobně. Všechny strany si vysvětlily, jaké mají o případné spolupráci představy. Z pohledů jednotlivých politických subjektů narážíme na rozpory," nastiňuje nedávno odvolaný primátor a předseda místní organizace ANO 2011 Jiří Svoboda.

„Podle našeho názoru by bylo optimální opřít koalici o spolupráci třech silných stran. My ale nechceme založit budoucí koalici na spolupráci s přeběhlíky, k takovému postoji jsme se zavázali na jednání oblastního sněmu," poukazuje na první z překážek. Z obou koaličních schůzek přitom vyplynulo, že sociální i občanští demokraté se spojenectvím se zastupitelským klubem Nezávislých, který založila pětice odpadlíků, přinejmenším kalkuluje.

Druhým kamenem úrazu může být dohoda ANO 2011 a Hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) na společném postupu. Oblastní sněm doporučil zastupitelům ANO 2011 spolupráci s kolegy z HOPB. „S takovou variantou ale ODS ani ČSSD nepočítá. Neuralgickým bodem je Juraj Thoma, do jehož osoby personifikují celou stranu," shrnuje Jiří Svoboda výsledky dosavadních jednání.

Ta nyní stojí na mrtvém bodě. Posun by mohla přinést jednání, která příští týden s ČSSD a ODS povede HOPB, případně pak další kolo jednání s ANO 2011 přespříští týden. „Zřejmě budeme muset všichni ustoupit," míní Jiří Svoboda.