Předpověď meteorologů se naplnila a v noci na čtvrtek začal v jižních Čechách padat sníh. Sněhová nadílka způsobila komplikace na silnicích. Složky IZS vyjížděly k desítkám nehod. Až v 11.35 byla po nehodách plně zprůjezdněná dálnice D3. V poledne policie hlásila nehody se zraněním od Radvínova na Jindřichohradecku a Čimelic na Písecku, další tři nehody se zraněním se staly po poledni v Blatné v ulici J. P. Koubka, u Volyně na Strakonicku a u Záblatí na Prachaticku. 

V Trhových Svinech uvedli 7. 12. 2021 do zkušebního provozu rekonstruovaný úsek Trocnovské ulice, včetně úseku přes Žižkovo náměstí.
V Trhových Svinech končí objížďka, cesta na Hrady je volná, podívejte se

Ve Škvořeticích na Strakonicku se po 13. hodině srazilo osobní auto s traktorem, před 13. hodinou narazil v Benešově Hoře na Prachaticku autobus do vrat u rodinného domu. K žádnému zranění ani u jedné z nehod nedošlo.

"Celkem u třinácti nehod zasahovali v průběhu čtvrtečního rána a dopoledne jihočeští hasiči. Rapidní nárůst počtu nehod zapříčinila bohatá sněhová nadílka," informovala v poledne mluvčí HZS JčK Vendula Matějů. "První nehoda se stala krátce před půl pátou ranní, kdy na železničním přejezdu u obce Cep havaroval kamión. Následky nehody likvidovali profesionální hasiči ze stanice Třeboň společně s jednotkou podnikových hasičů SŽ České Budějovice."

Následovaly nehody aut v Záhoří u Chrobol, ve Střele na Strakonicku, v Těšínově u Petříkova, v Ledenicích, v Kapetově ulici v Dačicích, v Bavorově, části obce Svinětice, u Nové Vsi na Českobudějovicku, u Bavorova a v Chelčické ulici ve Vodňanech. "U nehod ve Střele a v Ledenicích utrpěla zranění vždy jedna osoba, nehody jsou bez vyproštění," doplnila mluvčí. 

Nové Dvory na Táborsku zdobí desítky andělů.
OBRAZEM: Plná ves andělů. Nové Dvory na Táborsku jich zdobí desítky

Další kamión havaroval na obtížně sjízdné silnici v Opařanech. Skončil převrácený na boku v příkopu, z proražené nádrže vytékala nafta. Další vážná nehoda se stala u Nové Vsi nad Lužnicí, kde havaroval také osobní automobil. Bylo nutné z něj vyprostit zraněnou osobu. 

Vážná nehoda se stala u Nové Vsi nad Lužnicí. Z havarovaného osobního auta bylo nutné vyprostit zraněnou osobu.Vážná nehoda se stala u Nové Vsi nad Lužnicí. Z havarovaného osobního auta bylo nutné vyprostit zraněnou osobu.Zdroj: HZS Jihočeského kraje

"Velké komplikace způsobil sníh na dálnici D3 ve směru na Prahu, kde v katastru obce Košice došlo ke střetu dvou osobních aut. Zdravotníci ZZS si převzali do své péče dvě zraněné osoby. Policie ČR provoz na dálnici usměrnuje," doplnila Vendula Matějů. 

Jen mezi šestou a sedmou hodinou ranní se tři osobní auta střetla v Písku, dva osobáky pak na hlavním tahu mezi Českými Budějovicemi a Kaplicí u Velešína. Osobní auto bouralo i u Ledenic, nákladní pak u Hluboké nad Vltavou. Nedaleko Cehnic na Strakonicku uvízl na silnici kvůli ledovce a sněhu nákladní automobil. Všechny nehody se naštěstí obešly bez zranění.

Podle policejní mluvčí Štěpánky Schwarzové policisté od čtvrté do osmé hodiny ranní evidovali více než 40 nehod, které ve většině případů souvisely s padajícím sněhem a náledím. "Na Trhosvinensku skončila před šestou hodinou ranní dvě auta v rybníce - v obou případech se osádky vozidel dokázaly samy z aut dostat ven," popsala jednu z událostí. Před sedmou hodinou ranní se střetlo osm vozidel v Dubičném na Českobudějovicku, nehoda by měla být bez zranění. Po osmé hodině se střetly dva autobusy mezi obcemi Dvory a Horouty na Prachaticku. 

I v Pištíně se letos, tak jako každý rok, zúčastnili oblíbené akce Česko zpívá koledy s Deníkem.
NOVÉ FOTKY A VIDEO: Takhle zpíval s Deníkem koledy jih a západ Čech. Děkujeme!

Kolem deváté hodiny se na dálnici D3 ve směru z Budějovic na Prahu stala nehoda, kvůli níž policisté dálnici v úseku u Košic zcela uzavřeli. Do dodávky, která stála u krajnice, narazilo osobní auto. Dva lidé se zranili. Po chvíli začali policisté auta směrem na Prahu pouštět jedním jízdním pruhem, dálnice byla sjízdná s maximální opatrností. Tvořily se tady kolony.

Na mnoha místech v kraji blokovaly dopravu kamiony. Kolem osmé hodiny byly obtížně sjízdné silnice na Písecku v okolí Temešváru, na Strakonicku u Nišovic, na Českobudějovicku na trase Ledenice - Borovany, na Prachaticku v okolí Těšovic a Volar a na Jindřichohradecku u Červeného Hrádku a u Halámek. Policisté nabádají řidiče k opatrnosti.

Vážná nehoda se stala u Nové Vsi nad Lužnicí. Z havarovaného osobního auta bylo nutné vyprostit zraněnou osobu.Vážná nehoda se stala u Nové Vsi nad Lužnicí. Z havarovaného osobního auta bylo nutné vyprostit zraněnou osobu.Zdroj: HZS Jihočeského krajePodle meteorologů bylo v době od čtvrteční třetí do šesté hodiny ranní nejintenzivnější sněžení v rámci republiky právě na jihu Čech, kde na některých místech napadly až čtyři centimetry sněhu. Sněžení pak začalo postupovat směrem na sever.

Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu upřesnila, že ve čtvrtek během dne lze čekat už jen občasné sněžení s denními teplotami od minus dvou do plus jednoho stupně. "Očekáváme kolem tří centimetrů, ve vyšších polohách až osm centimetrů nového sněhu," doplnila Eva Plášilová.

Občasné sněžení předpovídají meteorologové v kraji i v noci na pátek, k ránu od jihozápadu ale mají srážky ustávat. Teploty mohou při sněhové pokrývce spadnout až k minus osmi stupňům. V pátek čekejme už jen ojedinělé slabé sněhové přeháňky.

Sníh nepřináší jen starosti, ale také radosti. Už v neděli začala lyžařská sezona v lipenském skiareálu. V pátek se začne lyžovat i na Zadově, v sobotu pak také v rakouském příhraničním skiareálu Hochficht.