Potěšit se pohledem na jarní květiny v zámecké zahradě a na medvědy ve výběhu nebo si dát zmrzlinu a něco dobrého k snědku z okýnka? Ano, ale… Je nouzový stav a v zahradě pokračuje oprava točny, i přesto otevíráme,“ přináší dobrou zprávu zámecký zahradník Jiří Olšan. „Nesmíme ovšem otevřít veřejné toalety ani poskytovat restaurační služby.“

Dodává, že správa zámku se potýká i s nemocností zaměstnanců, a tak lidé musí počítat s tím, že všechno ještě není hotovo.

Nová krumlovská cyklostezka rozhodně stojí za to ji vyzkoušet.
Cyklostezka Českým Krumlovem je dokončena. Vyzkoušejte ji

Pokud jde o zámek, tam vrcholí velký jarní úklid. Bylo třeba poklidit zimní posypy, provizorní madla nebo zábradlí. „Připravujeme se na jarní výsevy, ošetřují se trávníky, připravujeme květinové záhony a výzdobu od prvního po páté nádvoří,“ dodává kastelán Pavel Slavko. „V zámeckých sklenících se chystá na třicet tisíc sazenic, aby v dubnu a květnu zámek opět získal podobu elegantního zámeckého areálu.“

Také v interiérech se připravují na zahájení sezóny, která bude opožděná nejméně o čtrnáct dnů. Běžně se otevírá právě dnes, 1. dubna, vládní opatření ale tento termín posouvají. „Odstraňují se okenice, odhaluje se přikrytý mobiliář, který se čistí a konzervuje se, perou se závěsy a záclony, čistí se koberce,“ vyjmenovává kastelán.

Do hradního muzea bezkontaktně

Jednotlivé provozy jsou schopné reagovat na požadavky na zvýšenou bezpečnost a hygienu. „V hradním muzeu máme velkou novinku, mobilní aplikaci průvodcovského textu, návštěva tak bude takřka bezkontaktní, pouze za využití mobilu a naší bezpečné wi-fi zdarma,“ uzavírá kastelán.