Letos ale počet odkladů narostl nebývalou měrou. Rovnou mezi prvňáčky zapsali 36 budoucích žáčků. Pro 25 dětí žádají rodiče odklad. „Letos tedy je to katastrofa. To jsme tu ještě neměli," konstatovala zástupkyně ředitele Irena Březinová.

Rodiče musí doplnit svou žádost posudkem psychologa a vyjádřením odborného lékaře a na tyto doklady se nyní bude většinou čekat. V Lišově ale, i přes velký počet odkladů, počítají s obvyklými dvěma třídami prvňáčků. „Dlouhá léta už máme dvě třídy. Budou sice méně obsazené, ale patnáct až dvacet dětí ve třídě je ideální," říká Irena Březinová.

V Českých Budějovicích přišlo letos k zápisu do městských škol 1430 dětí. Podle náměstka primátora Petra Podholy požádali rodiče celkem o 244 odkladů. Odklad ale nemusí být jen iniciativou rodičů.

V Rudolfově požádala  o posouzení zralosti budoucích školáků ve třech případech sama škola. „Ze strany rodičů máme pět žádostí o odklad," doplnil k tomu ředitel Ludvík Mühlstein s tím, že vloni bylo žádostí deset, letos je jich dohromady osm, tedy o dvě méně, ačkoliv dětí při zápisu neubylo.

V Dolním Bukovsku počítají, že z 26 dětí budou mít odklad maximálně čtyři. V Dřítni by mělo nastoupit z 28 zapsaných 20 dětí v září do školy.