„Od 1. července 2013 zvyšujeme přirážku k jízdnému pro cestující bez platného jízdního dokladu na 1500 korun," řekl Radek Filip s tím, že při úhradě na místě nebo do patnácti dnů platí nadále snížená sazba 600 korun.

Někteří cestující tento krok vítají, jiní jsou v chvále zdrženlivější. Do druhé skupiny patří Jan Žižka z Českých Budějovic. I když přiznává, že hromadnou dopravou příliš často nejezdí, se zvyšováním přirážky k jízdnému nesouhlasí. „Já sám bych pokuty nezvyšoval. Pokud někdo nemá peníze na lístek, nejsem si jistý, jestli je zvyšování pokuty dobrý krok. Navíc když nezaplatí včas, přijde exekutor a s tím jsou spojené další a další výdaje," vysvětluje s tím, že i tisíc korun je dobré ponaučení do budoucna.

K zastáncům zdražení patří čtyřiačtyřicetiletá Helena Hrušková z Českých Budějovic. „Zvyšování pokut mi nevadí. Zvlášť když cena při uhrazení do 15 dnů zůstává," hodnotí krok dopravního podniku s tím, že každý má možnost vybrat si, kdy pokutu uhradí. „Nejlevnější je lístek si koupit. Myslím, že ceny jízdenek nejsou tak vysoké," tvrdí a dodává, že při možnosti zaplatit jízdenku pomocí telefonu odpadá i problém nedostatku mincí.

Revizoři letos odhalili více lidí bez jízdenky

Ve svém zaměstnání si musejí často vyslechnout nelichotivá slova, stávají se terčem urážek a ještě si občas pořádně zaběhají. Revizoři. V současné době jich pro Dopravní podnik města České Budějovice pracuje čtrnáct. Kontrolují jízdenky na osmi trolejbusových a třinácti autobusových linkách, celkem jde o devadesát šest vozů budějovické MHD.

Od ledna do konce května letošního roku odhalili podle tiskového mluvčího dopravního podniku Radka Filipa tisíce černých pasažérů. „Za prvních pět měsíců letošního roku bylo zjištěno 6500 cestujících bez platného jízdního dokladu," potvrzuje. Na jednoho revizora vychází slušná porce 464 odhalených cestujících za pět měsíců, v průměru tři černí pasažéři denně.
Víc než loni

Ve srovnání s minulým rokem jde o zlepšení. Má ale jednoduché vysvětlení. „Je to více než za stejné období loňského roku, což je ale částečně dáno i vyšším počtem revizorů, tedy i intenzivnější přepravní kontrolou," vysvětluje Radek Filip. Dopravní podnik si vede evidenci dlužníků, podle Radka Filipa je ale obtížné vykázat, o kolik osob se přesně jedná. „Mnozí dlužníci mají totiž přirážku uloženou opakovaně," objasňuje.

Práce revizorů, kteří před nástupem absolvují náročné psychologické vyšetření, přinesla dopravnímu podniku 
v minulém roce tři miliony korun a dá se tedy předpokládat, že tato suma letos poroste. Mluvčí Radek Filip ale upozorňuje, že tato částka je částečně zkreslena odprodejem pohledávek za černými pasažéry. „Výnosy z těchto pohledávek či vykonaných exekucí se promítají až do následujících období," říká a doplňuje, že vzhledem k tomu, že pohledávky se postupují nepravidelně a za různé ceny, vzniká veliký časový rozdíl mezi odhalením černého pasažéra 
v MHD a dobou, kdy je dlužná částka skutečně uhrazena.