V platnost vstoupí podle náměstka primátora Petra Podholy 1. června 2018. Mimo jiné bude zrušeno placení za nedělní stání na náměstí Přemysla Otakara II., které bylo zavedené teprve nedávno.

Současný ceník za parkování ve městě začal oficiálně platit na konci minulého roku. Tam, kde se čekalo na nové automaty (jako na náměstí Přemysla Otakara II.) dokonce ještě později.

Už od 1. června ale radnice chystá změny. „Říkali jsme, co se týká ceny, že to není žádné dogma, že se může změnit. Nikdo nemohl vědět, jak se systém bude chovat,“ říká k úpravě Petr Podhola a připojuje, že mimo jiné dojde ke zlevnění hodinových sazeb třeba na Pražském předměstí nebo u Kulturního domu Slávie. Na náměstí Přemysla Otakara II. se zase zruší placení v sobotu odpoledne a v neděli. Současné ceny na náměstí ale zůstanou v platnosti i nadále.

Pro Dopravní podnik města České Budějovice (DP) změna schválená radními znamená třeba přeprogramování automatů. A podle Viktora Lavičky, mluvčího DP, bude také nutné předělat ceník aplikace Sejf, ta umožňuje placení parkovného mobilním telefonem.