Nemocných stále přibývá, 
a to ve všech věkových kategoriích. Opravdové riziko znamená chřipkový virus pro oslabené osoby, pacienty s chronickým onemocněním, zejména srdce, plic a ledvin, těhotné ženy, malé děti a seniory.

Právě dlouhodobá nemoc 
a oslabená imunita v kombinaci s chřipkou byla příčinou středečního úmrtí naštěstí jen jedné pacientky, která s komplikovanou chřipkou ležela v českobudějovické nemocnici.

Chřipkový virus typu A prokázaly testy i v případě dalších sedmnácti pacientů, jejichž zdravotní stav vyžaduje péči lékařů budějovické nemocnice. „Na infekčním oddělení leží sedm pacientů, dva nemocní jsou na dětském, po jednom pacientovi mají lékaři na onkologii a na interně, dalších pět osob je v péči lékařů na oddělení ARO, jeden komplikovaný případ s vážným podezřením, že jde o virus takzvané prasečí chřipky, mají také na plicním," upřesnil mluvčí nemocnice Jan Dušek.

Podle Františka Kotrby 
z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje zatím výsledky vyšetření biologických vzorků potvrdily prasečí chřipku 
u tří pacientů jihočeských nemocnic. „Do středy jsme měli od Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze u dvou pacientů stoprocentně potvrzen výskyt chřipky A (H1N1), dnes 
v poledne jsme dostali informaci, že prasečí chřipka byla potvrzena u dalšího pacienta," konstatoval František Kotrba s tím, že na přesné výsledky dalších vzorků hygienici teprve čekají.

Jasno budou mít dnes také 
o počtech dalších pacientů, kteří jsou s chřipkou bez dalších komplikací či jinými respiračními infekcemi v domácím léčení. Již minulý týden zaznamenali epidemiologové citelný nárůst počtu těchto chorob.

Přestože množství marodů ještě ani zdaleka nedosahovalo hranice epidemie, řada zařízení již tento týden z preventivních důvodů sáhla k zákazu návštěv. Aby bylo co nejmenší riziko zavlečení nákazy mezi hospitalizované pacienty či klienty, jsou pro veřejnost uzavřené nemocnice v Českých Budějovicích 
a v Táboře. Ode dneška stejné opatření platí i v jindřichohradecké a Strakonické nemocnici a v Domově pro seniory Chvalkov na Trhosvinensku.

Českobudějovická nemocnice oznámila, že ze stejného důvodu nebude pacienty propouštět na víkend domů. Naopak volební komise s přenosnou urnou dostane výjimku 
a nemocní budou mít možnost hlasovat v prezidentských volbách.