Podle ředitele Vítězslava Ilka byla škola postavena v letech 1898 až 1900. „Je tedy zřejmé, že zvon z dílny českobudějovických zvonařů Pernerů s letopočtem 1899 byl objednám již při stavbě školy,“ říká Vítězslav Ilko a dodává, že mohutná budova čtvercovéhu půdorysu je postavená v novorenesančním stylu. Na štítu byl po dostavbě nápis „Jubilejní škola císaře Františka Josefa I.“, který byl později odstraněn. „Zbyly zde už jen letopočty MDCCCXLVIII a MDCCCXCVIII, které upozorňují na 50 let vlády nejdéle vládnoucího habsburského panovníka,“ říká k historii objektu Vítězslav Ilko s tím, že na příští rok se chystají oslavy výročí.

„Naše škola spolupracuje například s fotografem a vydavatelem Milanem Binderem. Chceme společně zmapovat historii školy,“ říká ředitel základky a připojuje, že cílem akce bude také to, aby si žáci uvědomili, že se vzdělávají v objektu, který má „duši“.

„Součástí našeho plánu je i umístění historických fotografií do prostor chodeb,“ říká Vítězslav Ilko. Prvním krokem k oslavám bude právě vrácení srdce historickému zvonu. Hlavně pro děti prvního stupně je potom připraven program, při kterém představí i své keramické výrobky nebo obrázky na téma zvonu.