Užít si je přijela z Horní Stropnice Markétka Chrtová. „Už ani nevím, kolik vajíček jsem namalovala," usmívala se u stolu v obytné části historického stavení. „Možná  jich ještě zkusíme pár namalovat doma, aby bylo dost vajíček na pomlázku," dodala.

Do malování vajíček a pečení pletenců se s chutí pustili i sourozenci Lenka Milerová a Jirka Dvořák z Kladna. „Ještě se chystáme plést pomlázky, to bude asi hlavně na bráškovi," odhadovala Lenka. Ta si vyzkoušela ale i ryze chlapskou práci v kovářské dílně, kde  se u kovadliny střídala s mladším bratrem. „Nebylo to vůbec těžké," usmíval se Jirka.  Na památku si odnesli vlastnoručně vyrobený hřebík. „Určitě si ho doma schováme," kývali  hlavami.

Tradiční oslavu Velikonoc s barvením vajíček, přípravou pamlsků pro koledníky a  pondělní pomlázkou ale tentokrát rodina trochu pozměnila. V Nových Hradech byla přes svátky na výletě a moc  si nápad pochvalovala.

„O téhle akci v kovárně jsme se dozvěděli z místního rozhlasu a přišli jsme se podívat.  Byli jsme i v Terčině údolí, tam se nám moc líbilo, půjdeme i na hrad," nastínila maminka Jana Milerová.

I na hradě připravili pro návštěvníky na svátky speciální program. Druhou prohlídkovou trasu bytem panského úředníka  ozvláštnilo povídání o zvycích a tradicích dodržovaných od masopustu do Velikonoc a Novohradsku i v rodině Buquoyů.