„Testujeme funkčnost programového vybavení a přenosové sítě, kvalitu hardwarového zajištění, bezchybnost zpracování volebních výsledků a bezpečnost celého volebního systému," vyjmenovala ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu 
v Českých Budějovicích Jana Sedláčková.
Na všech sedmi přebíracích místech v okrese, které jsou vytvořeny při pověřených obecních úřadech, testovalo systém 17 statistiků.

Na nadcházející pátek a sobotu jsou nachystány také nejmenší a nejodlehlejší vesničky od Adamova až po Žimutice.

Ani jednu školní třídu by nezaplnili voliči nejmenšího volebního okrsku na Českobudějovicku, obyvatelé vesnice Třitim, která spadá pod obec Žimutice. Zapsaných voličů je tu totiž jen osmnáct.
„Všichni se tu známe, u voleb je to takové domácí," usmála se jedna z místních voliček Dana Cikánová. Třitim je druhým nejmenším volebním okrskem v jižních Čechách a zároveň i v celé  republice. Jihočeské i celorepublikové prvenství drží vesnička  Mělčice nedaleko Blatné se svými 17 voliči.

Nejvíc voličů v okrese, celkem 2 799, má oproti tomu  okrsek číslo 1 v Českých Budějovicích. Značnou část 
z nich však tvoří lidé, kteří mají nahlášené místo trvalého pobytu na radnici a ve skutečnosti tu nebydlí.

České Budějovice se mohou pochlubit ještě jedním prvenstvím. Ve sportovní hale je totiž největší přebírací místo 
z celé  republiky. „Výsledky voleb do zastupitelstva kraje tu bude předávat 176 okrskových volebních komisí, z toho 121 komisí bude zároveň předávat výsledky voleb do Senátu," uvedla Sedláčková.

Ačkoli občané nejčastěji chodí hlasovat na obecní úřady, do hasičských zbrojnic nebo škol, někteří půjdou volit do hospody.  Jsou to třeba obyvatelé osady Svébohy 
a Rychnova u Nových Hradů. „Volební místnosti budeme připravovat ve čtvrtek. Máme dvě v restauracích a musíme si prostory pronajmout," informoval starosta Horní Stropnice Václav Kučera.

Senioři z domova důchodců v Dobré Vodě to k urně nemají daleko. Šedesát šest voličů může svůj lístek odevzdat přímo v prostorách zařízení. „Někteří staří lidé to berou jako sváteční událost," prozradila zapisovatelka tohoto  okrsku Jana Kováčová z Horní Stropnice. Ta zasedá ve volebních komisích už 36 let. „Byla jsem u každých voleb od roku 1976, ale myslím, že to není nic neobvyklého," prohlašuje skromně Kováčová. 

Jedenáct okrsků

Všechno nachystáno už mají také v jedenácti okrscích ve městě Trhové Sviny. „Okrsků je jedenáct, stejně jako míváme jindy," uvedl starosta Radislav Bušek a dodal, že čtyři volební místnosti budou v samotných Trhových Svinech 
a sedm v místních částech. Jeden okrsek, kam patří i Hrádek a Pěčín, tvoří Rejta, dalšími jsou třeba Něchov, Todně nebo Otěvěk. Zajímavostí je, že v rámci města mají některé okrskové komise jen tři členy plus zapisovatele, jinde je jich i sedm. Nejmenší okrsek vytvářejí vesničky Březí a Nežetice, tam stačí na sčítání jen zmínění tři komisaři.

Se sháněním lidí do komisí není v Trhových Svinech problém. Většinou podle starosty jmenují své zástupce politické strany, když je třeba, osloví potom radnice například členy osadních výborů. „Oni ochotně vypomohou," říká Radislav Bušek.

Volby začnou v pátek ve 14 hodin.