Michal Čarvaš, ředitel Nemocnice Prachatice, a. s., Karel Štix, ředitel Střední zdravotnické školy v Českých Budějovicích, a Antonín Krejsa, ředitel Střední pedagogické školy v Prachaticích, spojili síly a od nového školního roku v Prachaticích otevřou detašované pracoviště střední zdravotnické školy v Prachaticích.

Podle informací Michala Čarvaše tam dostane šanci studovat 25 budoucích zdravotních sester. „Celkový počet studentů je stanoven na stovku. Studium bude čtyřleté a zakončené maturitou,“ upřesnil ředitel Nemocnice Prachatice s tím, že od třetího ročníku budou zdravotní sestry vykonávat praxi v prachatické nemocnici. „Chceme jim umožnit přivýdělek také formou brigády a posléze nabídnout pracovní uplatnění v naší nemocnici,“ doplnil Michal Čarvaš.

Domluva je mezi řediteli obou středních škol, Antonínem Krejsou a Karlem Štixem taková, že Antonín Krejsa poskytne v budově SPgŠ prostory pro třídu a odbornou učebnu. Karel Štix, respektive střední zdravotnická škola, zajistí odbornou učebnu.

„Její vybavení vyjde na zhruba sedm set tisíc korun,“ odhaduje Karel Štix s tím, že studenti mohou využít také ubytování na internátu prachatické SPgŠ.

Budoucí zdravotní sestry se musejí ke studiu přihlásit na Střední zdravotnické škole v Českých Budějovicích a složit přijímací zkoušky. V přihlášce pak uvedou, že chtějí studovat v Prachaticích. O výuku všeobecných předmětů se postarají učitelé SPgŠ a o ty odborné pak učitelé z českobudějovické zdravotní školy.