„Pro naši vlastní výrobu kysaného zelí to letos nebude žádná sláva, ale pro drobné odběratele, kteří nakládají doma, je zelí dost," počítá Eduard Šebenda.

Sklizeň na polích začala tento týden. „Jedeme jen na jednu směnu a na jednu linku.  Hlávky na polích sbírají ženské ručně, kombajn by s tím měl problémy, jak je každá hlávka jiná," přibližuje šéf krouhárny opatření, kterými se snaží pěstitelé vytěžit z nevyrovnané úrody maximum a  prodloužit dobu, kdy bude zájemcům k dispozici čerstvá krouhanka.

Bramborák ze zelíSuroviny: Kysané zelí, 5 – 6 vajíček, krupička nebo hladká mouka, majoránka, sůl, pepř.

Postup: Místo brambor pokrájíme  cca 3/4 kg kysaného zelí, je potřeba z něj vymačkat vodu nebo aspoň zcedit přes plátýnko. Pak přidáváme suroviny jako do klasického bramboráku, to znamená asi 5-6 vajíček, majoránku podle chuti, sůl, pepř a vše zahustíme buď krupičkou nebo hladkou moukou. Všechno se spojí a peče jako klasický bramborák. Má nakyslou chuť, je trochu pikantnější, ale je výborný jako příloha třeba k uzenému masu.

Osvědčený recept poskytla Naďa Šebendová z Roudného


Na úrodě se podepsaly zejména vydatné deště a povodně na začátku léta. „Jak bylo pole zaplavené, část rostlin úplně uhynula, část jsme museli zaorat. To, co zůstalo, také nerostlo ideálně, voda z půdy vyplavila živiny.  Odrůda, která měla mít největší výnos, to odnesla nejhůř," bilancuje Eduard Šebenda. Přes nevalné odhady ale roudenští pěstitelé dodají na trh jak bílé tak červené zelí, kapustu, naopak smůlu budou mít zájemci o brokolici.

Ani slabší úroda se ale příliš nepodepsala na cenách. „Zdražili jsme jen o korunu, hlávky máme za sedm, červené zelí za deset, krouhanku za třináct korun za kilo," upřesňuje Eduard Šebenda. Krouhárna je minimálně do konce října v provozu ve všední dny od 9 do 18 hodin, v sobotu má otevřeno dopoledne.

Už nyní u krouhárny zastavuje jedno auto za druhým a lidé si odvážejí především pytle s krouhankou. Na kole  si pro zelí včera přijel Zdeněk Hruška z Českých Budějovic. „Mám to spočítané a vyzkoušené, část se mi vejde na nosič dozadu, část povezu vepředu," vysvětluje k transportu. 

„Nakládáme zelí už tradičně. Jíme ho pořád a hodně,  prakticky v jakékoli úpravě, vařené i syrové, často děláme ze zelí i saláty. Je to ten nejspolehlivější zdroj vitamínů, zelí navíc vyrostlo třeba na rozdíl od pomerančů a citrónů u nás," vyjmenovává Zdeněk Hruška důvody, proč na domácí zelí nedá dopustit.