Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Roudném už krouhají hlávky zelí

Roudné - Pouze ručně letos sklízejí zemědělci v Roudném z polí zelí. Krouhárna, odkud jsou Jihočeši zvyklí vozit si už hotovou krouhanku a doma pak nakládat tradiční dobrotu do soudků, spustila provoz jen na půl plynu. Letošní úroda totiž nebude podle odhadu šéfa provozu ZD Malše Roudné Eduarda Šebendy zdaleka tak dobrá, jako v minulých letech.

2.10.2013
SDÍLEJ:

Krouhárna v Roudném chrlí čerstvou krouhanku. Do přepravek jí pomáhá Naďa Petrová.Foto: Deník/Hana Svítilová

„Pro naši vlastní výrobu kysaného zelí to letos nebude žádná sláva, ale pro drobné odběratele, kteří nakládají doma, je zelí dost," počítá Eduard Šebenda.

Sklizeň na polích začala tento týden. „Jedeme jen na jednu směnu a na jednu linku.  Hlávky na polích sbírají ženské ručně, kombajn by s tím měl problémy, jak je každá hlávka jiná," přibližuje šéf krouhárny opatření, kterými se snaží pěstitelé vytěžit z nevyrovnané úrody maximum a  prodloužit dobu, kdy bude zájemcům k dispozici čerstvá krouhanka.

Bramborák ze zelíSuroviny: Kysané zelí, 5 – 6 vajíček, krupička nebo hladká mouka, majoránka, sůl, pepř.

Postup: Místo brambor pokrájíme  cca 3/4 kg kysaného zelí, je potřeba z něj vymačkat vodu nebo aspoň zcedit přes plátýnko. Pak přidáváme suroviny jako do klasického bramboráku, to znamená asi 5-6 vajíček, majoránku podle chuti, sůl, pepř a vše zahustíme buď krupičkou nebo hladkou moukou. Všechno se spojí a peče jako klasický bramborák. Má nakyslou chuť, je trochu pikantnější, ale je výborný jako příloha třeba k uzenému masu.

Osvědčený recept poskytla Naďa Šebendová z Roudného


Na úrodě se podepsaly zejména vydatné deště a povodně na začátku léta. „Jak bylo pole zaplavené, část rostlin úplně uhynula, část jsme museli zaorat. To, co zůstalo, také nerostlo ideálně, voda z půdy vyplavila živiny.  Odrůda, která měla mít největší výnos, to odnesla nejhůř," bilancuje Eduard Šebenda. Přes nevalné odhady ale roudenští pěstitelé dodají na trh jak bílé tak červené zelí, kapustu, naopak smůlu budou mít zájemci o brokolici.

Ani slabší úroda se ale příliš nepodepsala na cenách. „Zdražili jsme jen o korunu, hlávky máme za sedm, červené zelí za deset, krouhanku za třináct korun za kilo," upřesňuje Eduard Šebenda. Krouhárna je minimálně do konce října v provozu ve všední dny od 9 do 18 hodin, v sobotu má otevřeno dopoledne.

Už nyní u krouhárny zastavuje jedno auto za druhým a lidé si odvážejí především pytle s krouhankou. Na kole  si pro zelí včera přijel Zdeněk Hruška z Českých Budějovic. „Mám to spočítané a vyzkoušené, část se mi vejde na nosič dozadu, část povezu vepředu," vysvětluje k transportu. 

„Nakládáme zelí už tradičně. Jíme ho pořád a hodně,  prakticky v jakékoli úpravě, vařené i syrové, často děláme ze zelí i saláty. Je to ten nejspolehlivější zdroj vitamínů, zelí navíc vyrostlo třeba na rozdíl od pomerančů a citrónů u nás," vyjmenovává Zdeněk Hruška důvody, proč na domácí zelí nedá dopustit.

Autor: Hana Svítilová

2.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu

V úterý 17. října cvičili hasiči slaňování na Husinecké přehradě.
63

Hasiči viseli na lanech, cvičili evakuaci

Borek zůstal i po otevření dálnice v dopravní pasti

České Budějovice – Nově otevřená část dálnice D3 odvedla většinu automobilového provozu z Borku. Na druhou stranu ale má stále na dopravní dění v obci vliv. Ukazuje se to i při projektu průmyslového parku u Hrdějovic.

Napadl dva muže, jednoho zranil

České Budějovice - Potíže bude mít 23letý mladík kvůli agresivnímu chování.

Loď neuplavala. Ukradli ji

Neznašov - Že jsou lidé velmi nenechaví, dokládá i případ zmizelé lodě.

Vyšší Brod zažil léto, ve středu rozhodnou o teplotě mlhy

Jižní Čechy - Úterý na Hedviku (Svatá Hedvika pole zamyká a medu do řepy zamíchá) opět přepisovalo teplotní rekordy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení