Zbrusu nové náměstí s obchodním centrem, komerční třídou i točnou pro trolejbusy má vyrůst na Děkanských polích v Rožnově. Přeje si to alespoň majitel tamních pozemků a developer Josef Nováček, který v současné době připravuje podklady pro územní rozhodnutí.

Podle náměstkyně primátora Ivany Popelové magistrát tyto snahy vítá. Součástí navrhovaného plánu je totiž i řešení letitých problémů s nákladní dopravou v ulici Jaroslava Hůlky. „Náměstí bratří Čapků už dávno ztratilo svou funkci, je to prostor k ničemu. Jižní strana Českých Budějovic potřebuje centrum, kde by se mohli soustředit i menší obchodníci. Jednou z možností jsou právě Děkanská pole,“ vysvětlil Deníku developer Nováček.

Doplnil, že na jedné straně zamýšlené zóny má být škola a park, na druhé pak čistě komerční stavby a ulice pro zásobování. Projížděly by jí i kamiony, které v současnosti výrazně napomáhají devastaci staré rodinné zástavby v Kubově a Hůlkově ulici.

To potvrdila i náměstkyně primátora Ivana Popelová. Uvítala by, kdyby v uvedeném prostoru vyrostlo i malé náměstí, kde může být například nějaké zdravotnické zařízení nebo další pobočka vědecké knihovny.  „Tuto aktivitu vnímáme dobře, protože v Rožnově je obrovský problém se zásobováním. V ulicích Kuby a Hůlky bychom díky tomu konečně mohli omezit tonáž projíždějících vozidel,“ zdůraznila náměstkyně Popelová. Dodala, že projekt je nyní stále ve fázi studií a chystá se teprve žádost o vydání územního rozhodnutí.