Hned o první zkoušku byl zájem. „Myslel jsem, že přijde třeba deset lidí, ale přišlo jich pětačtyřicet,“ vzpomíná. Postupem času zpívalo naráz i 70 lidí.

Proč? „Pro některé je překážkou ve zpěvu v pěveckém sboru nutnost dlouhodobého závazku třeba i na několik let,“ líčí hlavní problém. Oproti tomu Sezimák zpívá gospel je kratší projekt na zhruba sedm týdnů, to si může dovolit klidně i žena na mateřské dovolené. „Já říkám, že gospel je pro ty, co si rádi zpívají ve sprše,“ vysvětluje dál Jiří Folta, že si s nimi zazpívá kdokoliv. Zpěváci totiž nemusí znát noty. „Melodie se zpěváci učí poslechem z nahrávek,“ tvrdí.

„Teď nemůžeme zpívat společně,“ vysvětluje sbormistr, proč začala skupina natáčet videoklipy, které se staly příležitostí k inovaci.

Čtyřicítka andělů zdobí malou vísku Nové Dvory poblíž Opařan na Táborsku.
OBRAZEM: Malou ves na Táborsku zdobí desítky andělů. Podívejte se

Jak to funguje? „Máme online setkání, kdy si vysvětlujeme k nahrávce, kam ji uložit, a tak. Každý sám ji nahraje doma a pošle,“ líčí Jiří Folta, který materiál pak zpracuje. Někteří dokonce posílají dva hlasy a jsou na smyčce dvakrát. Zprvu se na zpívání ve virtuálním světě hlásili jen ti nejodvážnější. Jejich počet ale roste, jak lze vidět na Youtube. Na světě je již totiž třetí video. Letos se prý z 25 procent účinkující obměnili, takže někteří se ani mezi sebou naživo nepoznali. Přidat se mohou i další zájemci. Nejstaršímu zpěvákovi je 75 let. Postupně se k dospělým začaly přidávat i děti rodičů, kteří v gospelu zpívají.

Jiří Folta považuje skupinu pěvců za komunitu. „Zpíváme. Ale je tam i pokec, diskuze o životních tématech,“ líčí muž, který pracuje pro neziskovou organizaci Křesťanská akademie mladých a přednáší o českém duchovním dědictví a Bibli. „Gospel je příležitost přiblížit lidem, kteří se do církve nedostali, o čem naše české duchovní dědictví včetně Bible je,“ nastiňuje poselství aktivity a raduje se: „Všichni se těší na další setkání.“

Nahrávky mají na youtube a facebooku ohlasy. Sbormistra to mile překvapilo. „Jsem rád, že na to lidé koukají a viděl jsem, že sledovanost roste,“ chválí si.

Před sebou má spolek ještě dvě nahrávky. Jedna z nich bude a capella. Projekt bude pokračovat ještě dvě následující neděle, než opět na rok usne. Ještě se letos můžete přidat.