Jak informovala mluvčí SZ Nela Friebová, smlouvu na stavební práce uzavřela Správa železnic se společností STRABAG Rail, která výstavbu provede za 26,38 milionu korun. "Veřejnost by měla začít využívat nový terminál letos na podzim," sdělila.

Cílem projektu je podle jejích slov především nové záchytné parkoviště systému P+R a dopravní terminál samotný. "Autobusová stání s přístřešky pro cestující se budou nacházet v těsné blízkosti výstupu z podchodu, který zajišťuje přístup na moderní nástupiště stanice Soběslav. Tím dojde k těsnému propojení obou druhů veřejné dopravy. Informace o aktuálních odjezdech vlaků i autobusů se cestující dozví z elektronických panelů, shrnula Nela Friebová.

Součástí prací budou také úpravy povrchů a přeložky sítí a kabelů. "Namísto nevyužívaného skladiště vznikne protihluková stěna, o kterou se prodlouží délka stávající zdi chránící okolí před nadměrnou hlukovou zátěží.

V úterý 29. června byl oficiálně zahájen provoz nového přestupního terminálu za 30 milionů korun.
Ve Veselí slavnostně zahájili provoz přestupního terminálu

V první etapě prací dojde k realizaci nového terminálu. Poté se na něj převede provoz autobusů, stávající autobusové nádraží se zruší a začne výstavba nového parkoviště. "Stavba vyvolá určitá omezení v ulici 28. října a v Kadlecově a Riegrově ulici, které budou na několik týdnů neprůjezdné. Z důvodu bourání budovy skladiště bude také částečně zúžen prostor prvního nástupiště v železniční stanici," uzavřela mluvčí.

Město Soběslav v současnosti realizuje také rekonstrukci nádražní budovy. Nový přestupní terminál vybudovalo před nedávnem i Veselí nad Lužnicí, ten funguje od loňského října a vyšel na 30 milionů. Samospráva na něj získala evropskou dotaci ve výši 21 milionů.