Nepokoje by tedy mohly vypuknout hned na několika místech ve městě. Kdo může, ať na prodloužený víkend z města raději odjede. Ty, kteří zůstanou, pak primátor Českých Budějovic Juraj Thoma vyzývá, aby se v žádném případě nezapojovali do případných pouličních potyček 
a nepodporovali radikální skupiny. Oficiálně zatím policie podle své mluvčí Lenky Holické žádné shromáždění nahlášené nemá. „Situaci ale monitorujeme a pokud se nějaký pochod nebo demonstrace uskuteční, budeme opět připraveni," ujistila.

S obavami na konec týdne hledí i sociální pracovník salesiánského střediska Jan Horváth. „Dozvěděl jsem se, že další akce je nahlášená v sobotu v 16 hodin a bude se to znovu opakovat. To je strašné, bude to masakr, bojíme se," přiznává s tím, že situace na Máji je vyhrocená a místní Romové se bojí vycházet ven nebo jezdit hromadnou dopravou. „Minulý týden jsem tam na místě byl. Cítil jsem se strašně, dobře si pamatuji, co ti lidé křičeli a jaká hesla provolávali," neskrývá obavy Jan Horváth.

Někteří sousedé už Romy nepozdraví

Chodbou panelového domu v ulici 
V. Volfa lákavě voní guláš, který paní Silvie právě vaří. Opřená o dveře vypráví o tom, jak se teď žije na Máji. Sídliště s idylickým názvem se stalo v posledním týdnu synonymem strachu a obav. „V Budějovicích žiji od dvou let, dříve jsme bydleli v Jírovcově ulici, teď jsem už deset let na Máji," vypráví paní Silvie 
a dodává, že dříve zde byl život jiný. Říká, že za poslední týden se hodně věcí změnilo. Romové na Máji cítí, že se na ně ostatní obyvatelé sídliště dívají jinak. „Já jsem nikdy žádný problém neměla," řekne rychle, ale přiznává, že jsou teď i takoví sousedé, kteří ji nepozdraví, i když to dříve dělali. „Moji nejbližší sousedé ne, ale jinak to někteří dávají najevo. Člověk není hloupý, poznám, co se děje," pokrčí rameny.

Jak občanská válka

Když paní Silvie vzpomíná na události minulé soboty, je vidět, jak ji zasáhly. „V sobotu to bylo jako občanská válka. Když jsem to viděla, začala jsem brečet. Stejně tak můj syn. Ptal se, co se děje. Vezměte si to, vždyť rozbili policistovi hlavu, lidem zničili auta. Bylo to jako občanská válka," opakuje sympatická paní 
s tím, že netuší, co bude dál.

„Slyšela jsem , že se na sobotu zase něco chystá," říká s tm, že největší strach má především o své děti. Odmítá ale, že by se z Máje chtěla v případě dalšího napětí stěhovat. „Kam bych se stěhovala? Manžel má práci, máme tady byt, děti školu. Bydlím tady celý život, kam bych šla?" ptá se.
Při vzpomínání na sobotní boje na Máji nezapomene připomenout ani práci policejních těžkooděnců.

„Díky policistům, že se nám nic nestalo. Kdyby se k nám dostali, tak by nás zabili. I policisté říkali jiným Romům, ať jdou domů, že to sami nezvládají," děkuje mužům zákona.

Když se ptáme na původ problému největšího českobudějovického sídliště, pokrčí paní Silvie rameny. „Sama nevím,v čem to je, co ty lidi napadlo," říká po chvíli přemýšlení. Dodává ale, že město by se o Máj mohlo starat trochu lépe. „Měli jsme venku u domu lavičky a dětské hřiště. Jedna paní z okolí nesnáší Romy a všechno jí vadí. Tak moc bojovala, až nám ty lavičky odvezli," vypráví a jedním dechem dodává, že s bydlením není jediný problém. Většina domů je pěkně opravena.

Nejčastější výtky směrem
k Romům zaznívají na nezaměstnanost a rušení nočního klidu. Paní Silvie označila takové zobecnění jako „volovinu". „Když jsme se vrátili z ciziny, manžel okamžitě nastoupil do práce. Kdo chce, ten si práci hledá," vysvětluje. Přiznává, že především mladí romští chlapci sedávají večer
v okolí paneláků a jsou hluční. „To je třeba pět šest kluků. Jsou hodně hluční. Ale je to 
i tím, že nemají kam chodit. 
S tím souhlasí i Jarmila Nováková, která bydlí v sousedství.

Zdůrazňuje ale, že s Romy žádné sousedské problémy nemá. „Vyvolávají to hlavně ti mladí. Ráno spí, do školy nejdou. Projít večer okolo nich je to nejhorší. Chvilkami si říkám, že nevím, co je napadne. Ale to nevíte u nikoho. Nemám ráda to rozlišování, kterého je plný Máj," říká a dodává, že problém je, že mladí Romové jsou nejvíce vidět.

Aktuální informace 
o pouličních demonstracích sledujte průběžně zde na našem webu.