Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou otevřela bránu návštěvníkům minulý týden v pondělí a oči příchozích tu nyní zaujmou desítky mláďat. Do zoo se ale dostane denně nejvýše 900 návštěvníků a vstupenku musí mít zakoupenou den předem, on-line cestou.

Ilustrační foto.
Hasiči vyjížděli v sobotu ráno k dopravní nehodě u Olešníku

Martin Švihel z hlubocké zoo upozorňuje návštěvníky, že lístek na místě u pokladny teď nezakoupí. „Jedno velké omezení je, že návštěvníci musí mít vstupenku z předprodeje zakoupenou on-line. Naše pokladní pouze kontrolují vytištěné vstupenky, nebo je kontrolují stažené v mobilním telefonu. Návštěvníci si musí koupit vstupenku den předem přes webové stránky cbsystem.cz,“ popisuje. Lidé teď v hlubocké zoo musí počítat i s uzavřenými pavilony a vnitřními expozicemi, tam by se totiž mohlo setkat více lidí. „Museli jsme i uzavřít některé lavičky, protože lavičky mohou být v areálu od sebe neblíže čtyři metry. Lidé si sednou, ale s rozestupem. V celém areálu je zvýšená hygiena, jsou tu stojany s dezinfekcí. Rychlé občerstvení u výdejního okénka funguje,“ říká.

Do zoo dorazila v sobotu Veronika Dobruská z Hluboké. „Chodíme sem často, máme pernamentku, ale přijeli známí z Prahy a lístky neměli den předem zakoupené on-line, tak jsme se museli rozdělit. Jsme tu čtyři a chlapy jsme nechali venku,“ zmínila žena s dvěma dětmi a kamarádkou.

Lemury obdivoval v sobotu tříletý Nikolas, kterého vzali na výlet prarodiče ze Strakonic. „Vstupenky kupoval dědeček v pátek večer a nebyl s tím žádný problém,“ doplnila Šárka Kubínová. Další návštěvnicí byla i pětiletá Soňa. „Tati podívej na malého oslíka,“ zvolala.

Dalšími přírůstky hlubocké zoo jsou i například klokani, kozy, ovce, pony nebo sovy.

Ilustrační foto.
Dvě auta se střetla v sobotu v Ševětíně, zraněná je holčička

Dlouhé klidné období zvířatům hlubocké zoo prospělo. Martin Švihel se domnívá, že klid pro zvířata se projevil u jeřábů. „Postavili si hnízdo vedle ohrazení, přímo vedle cesty, kudy chodí lidé. Teď se sem pustili návštěvníci, tak jsme vedle ohrazení udělali rákosovou stěnu, tak, aby zvířata mohla sedět na vejcích,“ přibližuje.Z jeho pohledu se zvířata chovala v době uzavření zoo běžně, naopak vydry se podle něho předváděly, když někdo prošel kolem expozice, protože se na příchozí už těšily.

Do Zoo Dvorec se nyní dostanete také jen se zakoupenou on-line vstupenkou, kterou objednáte přes stránky zoodvorec.cz. Těšit se můžete na velbloudě, jehňata, kůzlata a další přírůstky. Všechny venkovní expozice jsou podle Jany Ambrožové ze Zoo Dvorec obsazeny zvířaty. "Během návštěvy je možné se občerstvit U Krokodýla a zakoupit suvenýry ve stánku v zadní části zoo. Prohlídka pavilonů není zatím možná. Po areálu jsou rozmístěné dávkovače s dezinfekcí a je nutné dodržovat odstup od ostatních dva metry," popisuje současná opatření.