Dohromady přihlásili k hodnocení 153 produktů. „Hlavní podmínkou přijetí do soutěže byl jihočeský původ produktů a maximum zapojených surovin z regionu," uvedla pro Deník ředitelka Regionální agrární komory Hana Hricová. Akce se letos koná už po šesté.

Spektrum přihlášeného jídla a pití je opět  velmi pestré. Komisaři se při hodnocení „prokousávali" například rybími saláty nebo fermentovanými klobásami, ochutnali  ale i kysané zelí.  V „nabídce" se objevilo třeba i lečo z konzervy, uzený bok z komína či Zelňák ze mlýna. Porota zkoumala mimo jiné také  17 chlebů, 13 alkoholických i nealkoholických nápojů, několik druhů medu  nebo sušené hovězí maso.

„Hodnotitelská komise měla deset členů," zmínila Hricová s tím, že dobroty byly rozdělené do devíti kategorií.  Největší zastoupení měly pekařské a cukrářské výrobky, kterých bylo 55, velká konkurence se projevila i ve skupině masných produktů, kde  výrobci přihlásili 44 potravin.

Podle šéfky regionální agrární komory mají v soutěži největší šanci na úspěch nadstandardní  potraviny, chuťově, názvem či obalem jedinečné. „Dále se cenila  inovativnost nebo naopak návrat k tradici, vyšší přidaná hodnota a  prokazatelný specifický přínos pro region," vypočetla Hricová. 

Podmínkou nároku na značku CHJ je dostupnost zboží v obchodní síti nebo formou přímého prodeje v letošním roce, a tak o právo používat značku bojují mléčné výrobky z největšího jihočeského podniku v oboru třeba i s produkty malých jihočeských chovatelů krav, ovcí i koz.

Projekt CHJ realizuje Regionální agrární komora Jihočeského kraje za podpory Jihočeského kraje. Partnerem je Jednota, s.d., České Budějovice. „Na veřejné vyhlášení výsledků soutěže   zaštítěné jihočeským hejtmanem Jiřím  Zimolou dojde  v rámci Slavností piva v sobotu 2. června před polednem v Pivovarské zahradě na českobudějovickém výstavišti," pozvala veřejnost na slavnostní vyhlášení Hana Hricová.