Dohromady přihlásili k hodnocení 153 produktů. „Hlavní podmínkou přijetí do soutěže byl jihočeský původ produktů a maximum zapojených surovin z regionu," uvedla pro Deník ředitelka Regionální agrární komory Hana Hricová. Akce se letos koná už po šesté.
Spektrum přihlášeného jídla a pití je opět velmi pestré. Komisaři se při hodnocení „prokousávali" například rybími saláty nebo fermentovanými klobásami, ochutnali ale i kysané zelí. V „nabídce" se objevilo třeba i lečo z konzervy, uzený bok z komína či Zelňák ze mlýna. Porota zkoumala mimo jiné také 17 chlebů, 13 alkoholických i nealkoholických nápojů, několik druhů medu nebo sušené hovězí maso.
„Hodnotitelská komise měla deset členů," zmínila Hricová s tím, že dobroty byly rozdělené do devíti kategorií. Největší zastoupení měly pekařské a cukrářské výrobky, kterých bylo 55, velká konkurence se projevila i ve skupině masných produktů, kde výrobci přihlásili 44 potravin.
Podle šéfky regionální agrární komory mají v soutěži největší šanci na úspěch nadstandardní potraviny, chuťově, názvem či obalem jedinečné. „Dále se cenila inovativnost nebo naopak návrat k tradici, vyšší přidaná hodnota a prokazatelný specifický přínos pro region," vypočetla Hricová.
Podmínkou nároku na značku CHJ je dostupnost zboží v obchodní síti nebo formou přímého prodeje v letošním roce, a tak o právo používat značku bojují mléčné výrobky z největšího jihočeského podniku v oboru třeba i s produkty malých jihočeských chovatelů krav, ovcí i koz.
Projekt CHJ realizuje Regionální agrární komora Jihočeského kraje za podpory Jihočeského kraje. Partnerem je Jednota, s.d., České Budějovice. „Na veřejné vyhlášení výsledků soutěže zaštítěné jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou dojde v rámci Slavností piva v sobotu 2. června před polednem v Pivovarské zahradě na českobudějovickém výstavišti," pozvala veřejnost na slavnostní vyhlášení Hana Hricová.