Tříchodové menu s grilovaným hermelínem na bylinkách či jahodovým koktejlem, prohlídka domu, zábava na zahradě a nakonec hodnocení. Přesně jako ve známé televizní soutěži se ve čtvrtek cítili lidé v Domově sv. Anežky v Týně nad Vltavou. Ten totiž pořádá obdobu pořadu Prostřeno pro zdravotně postižené. Se svými klienty se zapojují čtyři další jihočeská zařízení.

Vše přitom začalo jako poměrně malá akce. „Bývalý kolega, který moc rád vařil, nejprve organizoval Prostřeno jenom na Anežce.  Mě letos napadlo, že bych to mohla udělat ve větším. Oslovila jsem další instituce podobného zaměření a teď už se stejně jako v pořadu navštěvujeme a vaříme," popsala sociální pracovnice Petra Dvořáková.

V Domově sv. Anežky si vyzkoušeli soutěž Prostřeno.Ve čtvrtek se hodovalo právě 
v Týně. Ten reprezentuje Klára Žlůvová. Pro hosty připravila pórkovou polévku, grilovaný hermelín na bylinkách 
s toastem a salátem a štrúdl 
s jahodovým koktejlem. „Doma mám nějaké kuchařské knížky od mamky, tak tam jsem vybírala recepty. Něco jsme také vymýšleli tady společně s Petrou," vyprávěla.

Podle Petry Dvořákové se 
o menu mluvilo skoro tři týdny. Soutěžící by měli vařit sami, zároveň prostírají a servírují. Klára Žlůvová musela také se sociální pracovnicí zvládnout nákup potřebných surovin, jen limetky a jahody sklidila na zahrádce.

Na samotné vaření měla docela málo času. „Až v jedenáct hodin jsem skončila práci 
v keramické dílně a v půl druhé muselo být hotovo. V kuchyni mi to ale celkem šlo, jen se mi trochu třesou ruce, jak jsem nervózní," přiznala.

Z jídel, která už uvařili ostatní, jí nejvíce chutnal dezert z banánů a jahod, naopak guláš pro ni byl příliš ostrý. „Nejvyšší hodnocení, desítku, jsem už dala. Kdo vyhraje, ale vážně nevím," doplnila.

Z českobudějovického centra Arpida přijela do Týna Petra Jouzová. „Mám docela hlad. Dneska jsem jedla málo, protože jsem věděla, že pojedeme sem," hlásila. Sama soutěžila jako úplně první, ostatním připravila těstovinový salát 
a upekla perník.

Na dobré jídlo se těšil i Radek Smolík, který využívá služeb občanské sdružení Okna 
v Jindřichově Hradci, a Jaroslav Zahradník z Domova Libníč a Centra sociálních služeb Empatie. Toho doprovázela sociální pracovnice Dagmar Morová. „Protože s našimi klienty vařím, vybírala jsem toho, koho to bude bavit a už také něco umí. Nyní myslím, že to jde dobře a líbí se jim to," řekla.

V Domově sv. Anežky si vyzkoušeli soutěž Prostřeno.Organizátoři zahrnuli do Prostřena stejně jako v televizi prohlídku domů. Podle Petry Dvořákové tak všichni mají možnost nahlédnout do jiných zařízení, inspirovat se a navázat spoustu nových kontaktů.

Klára Žlůvová ukázala hostům svůj pokoj a keramickou dílnu a připravila i zábavný program. Rozhodla se, že si zahrají na zahradě petanque. „Už jsme to tady hráli a docela mi to šlo. Bavilo mě to, tak jsem si to chtěla zkusit znovu," vysvětlila mladá žena, která služby Domova sv. Anežky využívá zhruba sedm let.

Týn byl posledním místem, kde se vařilo. Vítěz celého klání bude vyhlášen v pondělí 
v kulinářském studiu Petra Stupky v Českých Budějovicích. Aktivitu oceňuje i ředitel Domova Jan Šesták. „Já to chválím. Vidím velký přínos pro klienty v tom, že se učí vařit, vidí, jak vaří ostatní, poznají život v dalších místech 
a mají příležitost vyrazit někam jinam.  Líbilo by se mi, kdyby se to podařilo rozšířit 
i na další úroveň, aby se účastnili třeba i lidé mimo sociální zařízení," doplnil.